Nieuws

Nieuw veevoeder in strijd tegen methaanuitstoot

Foto: Arvesta

Arvesta heeft een nieuw veevoeder gepresenteerd waarmee de methaanuitstoot van rundvee wordt gereduceerd. Bij melkvee is er volgens Arvesta sprake van 15% reductie, bij vleesvee kan dit dit percentage oplopen tot 30%. Wanneer al het vlees- en melkvee in België dit voeder zou eten worden er volgens de fabrikant 130.000 auto’s van de weg gehaald.

Het voer heeft de naam Euroclim gekregen en is vervaardigd uit 100% Europese grondstoffen. “Indien alle vlees- en melkkoeien in België dit Euroclim-voeder zouden eten, kunnen we een aanzienlijke impact hebben op de totale CO2-uitstoot van België”, vertelt Dirk Van Thielen, BU Director Animal Nutrition .  

Uitstoot

“Als dat het geval zou zijn kan er 225.000 ton C02 -equivalent uit de lucht worden gehaald, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 130.000 auto’s. Dat is zelfs meer dan het aantal hybride wagens in België in 2019.”

Werking

Euroclim-veevoeder bevat geëxtrudeerd lijnzaad, wat voor een optimale vertering zorgt dankzij de verbeterde werking van de bacteriën in de pens. “Hierdoor stoten vleeskoeien tot 30% minder methaan uit en melkkoeien tot 15% minder”, zegt Van Thielen.

Transport

Naast de sterk verminderde methaanuitstoot heeft het Euroclim-veevoeder ook een invloed op de CO2-uitstoot veroorzaakt door transport. Doordat er bij dit veevoeder enkel gebruik wordt gemaakt van 100% Europese grondstoffen is Arvesta niet afhankelijk van milieubelastende langeafstand transport.

Voetafdruk

Van Thielen: “Het doel van ons Euroclim-gamma dat beschikbaar is via de merken Aveve en Dumoulin is om de voetafdruk op het milieu per geproduceerde liter melk of kilogram vlees te verkleinen. Dit zonder verlies van prestatie en zonder meerkosten voor de boer. We willen aantonen dat ecologie en economie ook in de landbouw kunnen samengaan.”

Meer hierover in De Molenaar 17, deze verschijnt op vrijdag 18 december.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.