Nieuws

Landbouwministers bereiken akkoord over GLB

GLB
Volgens minister Carola Schouten is het nieuwe GLB goed voor boer, natuur, klimaat en milieu.

Minister Carola Schouten van Landbouw is tevreden over het in Luxemburg bereikte akkoord over de landbouwhervormingen (GLB) na 2020. Het nieuwe GLB heeft beslaat de periode 2023 – 2027.

De inzet van het nieuwe GLB is de Europese landbouw te sturen in de richting van duurzame landbouw en continuïteit van de Europese voedselproductie. Om dat te bereiken is 20 procent van het GLB-budget uitgetrokken voor het belonen van boeren die bijdragen aan klimaat, milieu- en natuurdoelstellingen.

Jonge boeren

In het nieuwe budget is ook geld beschikbaar voor jonge boeren. Lidstaten zijn verplicht 2 procent van het budget beschikbaar voor inkomenssteun, te besteden aan jonge boeren. Gerichte investeringssteun aan jonge boeren telt hierbij ook mee.

Nederland heeft bij de onderhandeling gepleit voor een eenvoudiger systeem bij toekenning van betalingsrechten. In het nieuwe GLB krijgen lidstaten ruimte om de nationale invulling en directe betalingen te vereenvoudigen.

Toekomstbestendig

Minister Schouten zegt blij te zijn dat de Europese landbouwministers tot een akkoord zijn gekomen. “Dit akkoord is goed voor de boer en voor natuur, milieu en klimaat. Het nieuwe GLB gaat toekomstbestendig boeren sterker belonen en zorgt daarmee voor hoge ambities op het gebied van vergroening, innovatie en een eerlijk inkomen”, aldus Schouten.

LTO zegt in een eerste reactie dat de organisatie blij is dat de inkomenssteun voor boeren gehandhaafd blijft. “Juist in deze onzekere tijden is dat nodig.”
De boerenorganisatie stelt wel dat in de plannen meer van boeren en tuinders wordt gevraagd, terwijl daar geen beloning tegenover staat.

Stemming

Het akkoord dat de Europese landbouwministers hebben bereikt, is nog niet in beton gegoten. Tot vrijdag wordt nog gestemd over diverse amendementen. De bedoeling is dat het totaalpakket dat op basis daarvan ontstaat, vrijdagmiddag ter stemming wordt voorgelegd aan het Europees Parlement. Als die akkoord zijn, dan wordt het geheel nog besproken door het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. Zij moeten hun standpunten dan nog op één lijn brengen. De verwachting is dat in het voorjaar van 2021 een definitief akkoord op tafel ligt over het nieuwe GLB.

Lees ook: ‘EU-maatregelen stabilisatie landbouwinkomen onbenut’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.