Nieuws

Tweemaal daags voeren geeft ouderdieren voordelen

Vleeskuikenouderdieren die tweemaal daags worden gevoerd, vertonen minder foerageer- en pikgedrag en meer eet- en rustgedrag. Daarnaast produceerden sommige dieren meer eieren. Dat meldt Wageningen University & Research.

Wetenschappers van Wageningen Livestock Research onderzochten of tweemaal daags voeren invloed heeft op de kwaliteit van de eischaal. Reden van het onderzoek was dat bij oudere dieren de kwaliteit van de eischaal nog wel eens onder de maat is.

Omdat vleeskuikenouderdieren gemiddeld genomen steeds langer vitaal en productief zijn, zou het uit economisch en duurzaamheidsoogpunt goed zijn als de dieren langer dan de gebruikelijke 60 weken bij de boer kunnen blijven.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt nu dat tweemaal voeren positieve effecten heeft, maar niet direct op de eischaal. In het onderzoek kreeg een groep vleeskuikenouderdieren regulier voer op een regulier tijdstip. Een andere groep werd tweemaal daags met regulier voer gevoerd (twice a day) en een groep werd tweemaal daags gevoerd met speciaal ochtend- en middagvoer (split-feeding).

Aanleiding

“De veronderstelling is dat door het verstrekken van 1 portie ochtendvoer, de nutriënten mogelijk niet op het juiste tijdstip van de dag beschikbaar komen om in de behoefte van de ouderdieren te voorzien”, zegt onderzoeker Rick van Emous op de site van Wageningen University & Research.

“Dit is vooral belangrijk voor calcium. Dat is essentieel voor de eischaalvorming. De vorming van de eischaal begint in de namiddag of vroege avond en duurt ongeveer 20 uur. Dus uren na het verstrekken van het voer.”

Gedrag

De onderzoekers zagen verder duidelijk een ander gedragspatroon tussen de diverse groepen dieren. De tweemaal daags gevoerde dieren waren veel rustiger. Die foerageren minder, pikken minder. Dat zijn duidelijk tekenen van een beter dierenwelzijn, stellen de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat dieren die split-feeding kregen, meer eieren legden. Verder gaf het toepassen van tweemaal daags voeren (twice a day en split-feeding) nauwelijks effecten op  broedeikwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.