Nieuws

AVP-vrij status aangevraagd door België

AVP-vrij
Belgie heeft een verzoek ingediend om de AVP-vrij status terug te krijgen.

De Belgische regering heeft een verzoek ingediend om de AVP-vrij status terug te krijgen. Het verzoek voor erkenning van de Afrikaanse varkenspestvrije status is aangevraagd bij de wereldorganisatie voor diergezondheid, OIE.

Toekenning

België verloor de AVP-vrije status toen in september 2018 everzwijnen met Afrikaanse varkenspest werden aangetroffen op Belgisch grondgebied. In reactie daarop sloten veel exportbestemmingen buiten de EU hun grenzen voor Belgisch varkensvlees. De Belgische overheid is er op dit moment van overtuigd dat het virus niet meer aanwezig is in de populatie wilde zwijnen, vandaar dat ze een aanvraag voor een AVP-vrije status nu gerechtvaardigd vindt.

De status wordt alleen toegekend als een land meer dan een jaar bewezen vrij is van het varkenspestvirus. Op dit moment buigt de OIE zich over het Belgische verzoek dat is onderbouwd met analyses van kadavers van wilde zwijnen. De laatste positieve testen dateren van augustus 2019.

Export

Vanwege de exportbeperkingen als gevolg van de aanwezigheid van AVP kan Belgie op dit moment varkensvlees alleen afzetten in landen binnen de EU. Deze beperking geldt inmiddels ook voor Duitsland. Als gevolg van het toegenomen aantal wilde zwijnen met varkenspest, heeft China de handelsbeperkingen met de EU verder aangescherpt.

Duitsland onderhandelt momenteel met China over een verdere regionalisering van de exportbeperkingen. Dat land zou graag zien dat de exportbeperking uitsluitend wordt opgelegd aan de deelstaat waarin het AVP-virus daadwerkelijk is aangetroffen. Op die manier kan de Duitse export van varkensvlees naar China grotendeels gehandhaafd blijven. Of China daar in mee gaat, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de Chinese vraag naar varkensvlees onverminderd groot is.

Bestrijding

Meer dan vijftig landen hebben op dit moment bevestigde aanwezigheid van het AVP-virus. Mede daarom hebben OIE en FAO een plan uitgewerkt dat de verspreiding van het varkenspestvirus over de wereld een halt moet toeroepen. Onder de naam ‘Global Control of ASF Initiative’ worden wereldwijd initiatieven ondersteund die zich richten op de bestrijding van het virus. In de week van 26-30 oktober zijn hierover besprekingen gevoerd met betrokkenen.

“Geen enkel land is veilig als het gaat om de verspreiding van AVP”, aldus Monique Eliot, OIE Director General. FAO Director General QU Dongyu vult aan: “Als we deze ziekte niet onder controle krijgen, heeft dat invloed op de realisatie van onze VN-duurzaamheidsdoelstellingen.”

Globale aanpak

Vanwege de hoge virulentie van het virus en de persistentie in botresten, is het van belang dat iedereen meewerkt aan de bestrijding, benadrukken OIE en FAO. “AVP kan niet door een land of een sector worden bestreden. Het vraagt een gecoördineerde aanpak van de gehele varkensketen.” Hoe die er precies moet uitzien, wordt na deze week van kennisuitwisseling bekendgemaakt.

Lees ook: NVWA breidt maatregelen Afrikaanse varkenspest uit (2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.