Nieuws
stabilisatie

Omdat in tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten in China het normale leven weer grotendeels op gang komt, neemt de Chinese importvraag naar vooral tarwe, mais en sojabonen een vlucht. Dat zorgt voor een flink herstel in de graanprijzen, meldt ABN Amro.

Covid-19 bracht vraaguitval en dalende prijzen voor alle agrarische grondstoffen. Het vlotte herstel van de Chinese economie heeft enig herstel in de vraag en de prijzen gebracht, vooral in de graanmarkten.

Tarwe

De tarwemarkt heeft relatief gezien weinig hinder gehad van de Covid-19 schok. De prijs daalde aanvankelijk, maar dit was volgens de bank meer gerelateerd aan negatief sentiment en risico-aversie van speculanten ten aanzien van grondstofmarkten in het algemeen.

De vraaguitval voor tarwe bleef beperkt en kon snel herstellen door strategische herbevoorrading door landen. De tarweprijs kreeg de laatste tijd extra steun door zorgen over droogte in de VS en Rusland en een sterkere vraag van importeurs, met name uit China.

Mais

De Chinese vraag naar mais blijft voorlopig sterk vanwege de grote vraag naar diervoeder en de mislukte oogsten in China na stormen en droogte. De totale verkoop van ethanol uit mais in Brazilië en de VS blijft echter een punt van zorg.

Sojabonen

Door de sterke toename van de Chinese vraag naar sojabonen uit de VS, zijn de verwachtingen over de voorraden flink naar beneden bijgesteld. In het seizoen 2020/21 bereiken de voorraden in de VS daarmee een 7-jaars laagterecord. Het heeft de prijs van sojabonen in de VS naar nieuwe hoogtes gebracht. Bij aanhoudende vraag vanuit China gaat de prijs verder stijgen, verwacht de bank.

De prijs van Braziliaanse sojabonen was al gestegen tot recordhoogtes en heeft de competitiviteit verslechterd. De droogte in Brazilië belemmert de aanplanting. Per saldo groeit volgend seizoen de mondiale output, vooral door de flinke expansie in de VS. De aanhoudende groei van de varkensstapel in China zal de vraag naar sojabonen stuwen, denkt de bank.

Lees ook: ABN Amro: Voorraadvorming geeft steun aan graanprijzen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.