Nieuws
voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend

De najaarskuilen van 2020 kenmerken zich door lagere gehaltes aan mineralen en spoorelementen en hogere nitraatcijfers. De gehaltes kobalt, seleen (selenium) en ijzer zijn dit jaar lager. Dat meldt Eurofins Agro.

De oorzaak kan volgens Eurofins Agro liggen in de bemestingswijze. De hogere nitraatcijfers zijn het gevolg van de grote hoeveelheid stikstof die is vrijgekomen in het najaar.

Graslandbemesting

De gehaltes van ijzer, kobalt en seleen zijn lager dan voorgaande jaren. De lagere gehaltes leveren voorlopig nog geen problemen op. Een mogelijke verklaring voor de lagere gehaltes sporenelementen is volgens Karst Brolsma, onderzoeker bodem en bemesting bij Eurofins Agro, te vinden in de graslandbemesting.

“Als de bemestingsruimte voortijdig is opgebruikt kan dat betekenen dat voor het najaarsgras te weinig overblijft. De bemestingsruimte dusdanig indelen dat ook het najaarsgras goed bemest is, is dan ook het advies”, zegt Brolsma.

Zwavelbemesting

Een andere verklaring kan liggen in de keuze om wel of niet extra seleen en kobalt toe te voegen aan de zwavelbemesting. Door deze toevoeging wordt onder andere het verdringende effect van zwavel op seleen tegengegaan.

Wat opvalt is dat 16% van de najaarskuilen boven de 5 gram/ kg ds nitraat (NO3-) zitten, de grens waarop voorzichtigheid geboden is. De omzetting van nitraat naar nitriet in de pens zorgt voor vergiftigingsverschijnselen.

Stikstof

Het gemiddelde van de kuilen is 3,4 gram. De mineralisatie en daarbij vrijgekomen stikstof in het najaar was dusdanig overdadig dat het gras de stikstof niet goed om kon zetten in een voor de koe bruikbaar eiwit. Zo’n 3% van de najaarskuilen zit boven de 7 gram, voor de balen is dit zelfs 6%. Voor deze kuilen luidt het advies om ze dusdanig te verdunnen in het rantsoen dat ze geen problemen meer opleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.