Nieuws
weidegang

Veebedrijven met een hoge stikstofuitstoot, die dichtbij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden zijn gevestigd en willen stoppen, kunnen zich vanaf 18 januari 2021 melden bij de provincie Noord-Brabant.

Provincies krijgen budget van het Rijk om zogenoemde piekbelasters aan te kopen, op basis van vrijwilligheid. Brabant verwacht in drie jaar tijd 35 tot 45 veehouderijen te kunnen aankopen.

De provincie krijgt, verdeeld over drie rondes, in totaal 53 miljoen euro budget van het Rijk. In de eerste ronde gaat het om circa tien bedrijven. De provincie koopt bedrijven aan voor de marktwaarde.

Criteria

Om zich te kunnen aanmelden als piekbelaster moet een bedrijf een uitstoot hebben die leidt tot stikstofneerslag van meer dan 2 mol gemiddeld per hectare per jaar op een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Alleen bedrijven die dicht bij zulke gebieden liggen voldoen hieraan.

Om te bepalen met welke piekbelasters de provincie vervolgens in zee gaat, kijkt de provincie bijvoorbeeld ook naar welke bedrijven landbouwgrond willen mee verkopen, en of die grond in te zetten is voor de gebiedsgerichte aanpak van de 14 stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Brabant. Ook veebedrijven zonder grond kunnen overigens in aanmerking komen voor aankoop.

Stikstofaanpak

De gerichte opkoop is één van de regelingen die het kabinet aankondigde in het kader van de stikstofaanpak. In 2021 komt er een tweede (vrijwillige) stoppersregeling beschikbaar, de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties. Dit is een subsidieregeling waarvoor melkvee- varkens en pluimveehouders zich te zijner tijd kunnen aanmelden bij RVO, ook als ze geen piekbelaster zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.