Nieuws

Agrifirm leidt varkensproject in China

China
Een Nederlands consortium werkt aan het verduurzamen van de Chinese varkenshouderij.

Een consortium onder leiding van Agrifirm is gestart met de ontwikkeling van verantwoorde varkenshouderijen in China. Twaalf Nederlandse bedrijven werken samen in dit project. De bouw van een Research Test & Training Center (RTTC) in Anping is een eerste stap. Dit centrum is bedoeld als demonstratiefaciliteit. Ook kunnen er trainingen worden gegeven.

Verdienmodel

Het consortium wordt geleid door Agrifirm. Het bedrijf erkt nauw samen met het ministerie van LNV, de landbouwraad in de Nederlandse ambassade in Peking en NLWorks. Daarbij is afstemming met de Chinese (lokale) overheid. “Dankzij de steun vanuit bedrijven én de Nederlandse overheid zetten we met de bouw van de RTTC een belangrijke stap. Dit is een eerste inzet op weg naar een duurzaam verdienmodel. Daarvan profiteren zowel China als Nederland”, zegt Maurits van Os, deputy director NLWorks.

Ambities

De ambities van het consortium zijn groot. “De situatie in China is bijzonder nijpend en de uitdagingen zijn omvangrijk”, vervolgt Jeroen Jeuken, managing director van Agrifirm ASIA. “Op dit moment stuiten we op grenzen om de situatie van de Chinese varkenssector te verbeteren. Dit heeft te maken met de gehanteerde systemen. Daarin is de borging van kwaliteit en gezondheid is momenteel beperkt. Ook ontbreekt het aan kennis en vaardigheden en inzicht in de effecten op milieu en gezondheid van dier en mens.”

De enorme groei en ambitie van China om hun eigen voedsel te produceren, is volgens Jeuken niet tegen te houden. “Wel kunnen we zorgen dat dit gebeurt op een manier die goed is voor onze wereld. En daarbij rekening houden met dierenwelzijn. Hierbij zetten we volop in op Nederlandse kennis, die toonaangevend is op wereldniveau. Zo heeft ook de Nederlandse economie maximaal profijt van deze ontwikkelingen in China.”

Vijf kerngebieden

De aandacht van het consortium gaat uit naar vijf kerngebieden. Dit zijn: voeding, genetica, gezondheid, huisvesting/data en kennis/vaardigheden. Inmiddels is gestart met de bouw van het RTTC in Anping. Het RTTC is demonstratie- en productiebedrijf. Het gebouw beschikt over geïntegreerde faciliteiten voor het geven van trainingen en uitvoeren van proeven en demonstraties. De faciliteit opent in 2021.

Consortium

Het consortium en stichting ‘Verduurzaming Varkenshouderij China’ is officieel opgericht op 29 september 2020. De bedrijven die deelnemen zijn: Royal Agrifirm Group, Bouwimpex, Dutch Farm Design (DFD), Groba Voedersystemen, Hato Lighting, Microfan, MS Schippers, Nedap Livestock Management, Nooyen Pig Flooring, R&R Systems BV, Topigs Norsvin, TripleAir BV, NLWorks.

Lees ook: China van toenemend belang voor Nederlandse export

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.