Nieuws
blockchaintechnologie
Vion introduceert de blockchaintechnologie in de varkenssector.

Vion heeft in de Good Farming Star varkensvleesketen de blockchaintechnologie geïmplementeerd.  De keten wordt zo digitaal verbonden en transparant gemaakt, stelt Vion.

Technologie

Naar eigen zeggen is Vion een van de koplopers in de sector als het gaat om de introductie van blockchaintechnologie. De technologie voor digitale gegevensuitwisseling is onderdeel van het project ‘Vion Pork Chain VISION’. Deze toepassing past volgens het voedingsmiddelenconcern in de strategie Building Balanced Chains.

Transparant

John de Jonge, COO Business Unit Vion Pork: “De thema’s duurzaamheid, transparantie, integriteit, voedselveiligheid en kwaliteit worden steeds belangrijker bij het produceren van vlees. Om met elkaar een sterke keten te bouwen, is open en transparante gegevensuitwisseling tussen ketenpartners van belang.”

Door alle partners binnen de Good Farming Star keten digitaal met elkaar te verbinden en data uit te wisselen, vergroot het rendement van de gehele keten, stelt De Jonge. “Op deze manier garanderen we de herkomst en integriteit van ons vlees. Dit creëert vertrouwen. De Good Farming Star keten is de eerste keten in de sector die is aangesloten op blockchain. In de komende jaren volgen ook onze overige ketens.’’

Zichtbaar

Koen van Bergen, Director Livestock & Supply Chains van Vion Farming, vult aan: “Varkenshouders en andere ketenpartners leveren bij de productie van varkensvlees veel onzichtbare inspanningen. Door middel van blockchaintechnologie maken we dit nu zichtbaar en bewijsbaar.”

Grondstoffen

Kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van varkensvlees worden op deze manier inzichtelijk voor elke schakel in de keten. “Ook leidt de digitale gegevensuitwisseling tot grote efficiëntievoordelen in de hele keten. Er komt onder andere inzicht in de herkomst van grondstoffen, gezondheid van de dieren, slachtinformatie en logistiek.”

Deze integrale managementinformatie levert de varkenshouder volgens Van Bergen belangrijke informatie op voor zijn bedrijfsvoering. “De varkenshouder kan via de Vion Rendement Index zijn bedrijf vergelijken met collega-varkenshouders. Daarnaast resulteert het in minder administratie doordat alle data via de blockchain in één digitale omgeving beschikbaar zijn.”

Uitwisseling

Transparant en veilig digitaal informatie uitwisselen tussen de schakels in de voedselketen is de toekomst. Door middel van JoinData, een coöperatie van bedrijven in de agrarische sector die de veiligheid van data-uitwisseling bevordert, kunnen alle ketenpartners op een veilige manier hun data delen. Via een machtigingenregister is de data van de ondernemer volledig geborgd. De ondernemer bepaalt zelf met wie hij of zij welke gegevens deelt.

Lees ook: ForFarmers partner in eerste blockchain voor varkensvlees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.