Nieuws

Inkomsten landbouwsector verder onder druk

landbouwsector

Uit CBS-cijfers blijkt dat de inkomsten in de landbouwsector in 2020 met 6 procent zijn gedaald. Zonder de coronasteun van de overheid zou de daling 11 procent die jaar zijn geweest.

Verdienvermogen

Het verdienvermogen en de toekomst van de landbouwsector staat ernstig onder druk. Dat wordt door de CBS-cijfers bevestigd, aldus brancheorganisatie LTO. LTO monitort sinds het begin van de coronacrisis de impact ervan voor de verschillende sectoren en maakt zich grote zorgen om de effecten van deze voortdurende crisis.

Druk

“Het verdienvermogen van boeren en tuinders staat al langer onder druk. De coronacrisis komt daar bovenop. De cijfers van het CBS maken dit duidelijk. De 6 procent daling is bovendien een gemiddelde, deelsectoren en individuele ondernemers zijn nog veel harder geraakt”, zegt Wim Bens, waarnemend voorzitter LTO Nederland.

Vanwege de nieuwe maatregelen die deze week in Nederland en andere Europese landen van kracht zijn geworden, heeft LTO de impact op de 19 aangesloten sectoren opnieuw geïnventariseerd.

Veehouderij

Door het wegvallen van alle horeca-gerelateerde afzet staan de inkomsten in verschillende veehouderijsectoren onder druk. In de melkveehouderij zijn er grote zorgen over de (middel)lange termijn. “In augustus van dit jaar lag het saldo al 20 procent lager dan het tienjarige gemiddelde over die maand”, aldus LTO. Door een lage melkprijs, hogere voerkosten en lagere veeprijzen staat de verdiencapaciteit in de melkveehouderij onder druk.

Stikstof

LTO Nederland benadrukt mede vanwege de inkomensdruk op de melkveehouderij het belang van een gedegen sociaaleconomische impactanalyse voordat stikstofmaatregelen worden ingevoerd. “De sector kan dit niet alleen opvangen.”

Kalveren

Ook voor de kalverhouderij zijn de consequenties groot. Al sinds het begin van de crisis is de afzet van kalfsvlees weggevallen. Voor individuele kalverhouders loopt de schade soms in de tonnen.

Pluimvee

De pluimveesector heeft te maken met lagere prijzen door overschotten van eieren en vlees. Daar bovenop geleden exportverboden naar landen vanwege vogelgriep. De eendensector is na maanden stil te hebben gelegen, in september weer gestart. De nieuwe sluiting van de horeca heeft grote gevolgen voor deze sector. Normaliter gaat veel eendenvlees naar Europese horeca.

Lees ook: Landbouwministers bereiken akkoord over GLB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.