Nieuws

Lagere CO2-uitstoot ForFarmers-melkveehouders

lagere CO2-uitstoot
Melkveehouders die voer afnemen bij ForFarmers realiseren in 2020 een lagere CO2-uitstoot.

Melkveehouders van ForFarmers noteren over 2020 een lagere CO2-uitstoot per kilo melk dan een jaar eerder. De daling bedraagt zo’n 10 procent. Volgens het voerbedrijf is dit resultaat bereikt door bedrijfsspecifieke adviezen in combinatie met het geleverde voer.

Ondersteuning

Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen is een van de doelstellingen van de melkveehouderijsector. Dit doel is onderdeel van de inspanningen in het kader van het klimaatakkoord. Ook is het verlagen van de uitstoot een van de criteria voor het leveren van ‘On the way to PlanetProof’-melk. ForFarmers ondersteunt veehouders hierbij door te sturen op een hogere voerefficiëntie en een lagere CO2-uitstoot.

Ruwvoerkwaliteit

Het melkveerantsoen en de keuze van voedermiddelen hebben invloed op de totale CO2-uitstoot op het boerenerf. De CO2-uitstoot is bij gebruik van eigen ruwvoer meestal lager dan die van aangekocht krachtvoer. Een hoge melkproductie uit ruwvoer is daarom de basis voor een lage CO2-uitstoot per kg melk. Het basisrantsoen wordt aangevuld met de juiste aanvullende (kracht)voeders.

Efficiëntie

Door de voerefficiëntie en/of de melkproductie per koe te verhogen, daalt de CO2-uitstoot. Ook het verhogen van e ruwvoeropbrengst per hectare of verbeteren van de ruwvoerkwaliteit draagt daaraan bij. “Een betere ruwvoerkwaliteit is niet alleen gunstig voor een betere voerefficiëntie en hogere voerwinst, maar verlaagt tevens de methaanuitstoot door de koe en daarmee de totale CO2-uitstoot”, zegt Robert Meijer, marketingmanager Herkauwers van ForFarmers.

Voetafdruk

Vanuit duurzaamheidsperspectief richt ForFarmers zich vooral op het gebruik van grondstoffen en bijproducten met een lage CO2-voetafdruk. Onder andere het energie- en dieselverbruik voor productie en transport bepalen de CO2-voetafdruk van voeders . Een hogere grondstofopbrengst per hectare zorgt daarnaast voor een lagere CO2-voetafdruk. Ook de inzet van bijproducten en reststromen die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, draagt daaraan bij. Deze producten hebben een lagere CO2-uitstoot.

“Door op al deze factoren te sturen, verlagen we de CO2-voetafdruk van onze krachtvoeders. Als gevolg daarvan valt de CO2-uitstoot per kg melk in 2020 naar verwachting circa 120 gram lager uit dan in 2019”, aldus Meijer.

Lees ook: Dairy Academy A-ware verlengt partnerschap met ForFarmers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.