Nieuws

Landbouwmachine-pionier Helmut Claas overleden

Helmut Claas
Een 75 jaar oude maaidorser is in 2014 gerestaureerd. De taskforce met Helmut Claas, van links: Ernst Reineke, Helmut Claas, Ludger Weber, Bernhard Laumann en Martin Beckmann.

Helmut Claas, oud-directeur, voorzitter van de raad van commissarissen en voorzitter van de aandeelhouderscommissie van de CLAAS-groep, is op 5 januari op 94-jarige leeftijd overleden.

Techniek

Helmut Claas werd geboren in 1926 in Harsewinkel (Duitsland). Zijn ouders, August en Paula Claas, gaven leiding aan een klein landbouwmachinebedrijf met ongeveer 100 werknemers. Na een aanvullende studie landbouw in Parijs nam hij de planning en de oprichting van een CLAAS-distributeur in Frankrijk over. In 1958 trad hij toe tot het familiebedrijf van zijn ouders en legde zich in eerste instantie toe op de techniek.

Aandacht

In 1962 werd hij algemeen directeur. In 1996 veranderde hij, in het kader van de herstructurering van de onderneming tot een Naamloze Vennootschap. Zijn rol veranderde ook. Hij werd voorzitter van zowel de Raad van Commissarissen als de Aandeelhouderscommissie.

Zijn bijzondere aandacht ging altijd uit naar de ontwikkeling van baanbrekende producten en de economische productie van massaproducten. In zijn tijd, na het succes van het maaidorser model Dominator, kwam de volledig nieuwe maaidorserconstructie de Lexion. Die maaidorser is vandaag de dag de meest efficiënte maaidorser ter wereld. Ook de Jaguar hakselaar en tractor Xerion werden ontwikkeld onder Helmut Claas.

Internationaal

Naast technische ontwikkelingen stimuleerde Claas ook verdere internationalisering van de onderneming onder andere richting Rusland en China. Vandaag de dag stuurt zijn dochter Cathrina Claas-Mühlhäuser als voorzitter van de aandeelhouderscommissie alle beslissingen en ontwikkelingen van de succesvolle groep van bedrijven aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.