Nieuws

Digitale Grüne Woche richt blik op toekomst

Grüne Woche
De Eurocommissaris van Landbouw benadrukte een groene toekomst voor de Europese levensmiddelenketen als weg vooruit.

De internationale beurs Grüne Woche met als thema ‘Rooting the future’ vindt deze week digitaal plaats. Voedselzekerheid was op de openingsdag een belangrijk onderwerp.

Verspreid over twee dagen kunnen bezoekers deelnemen aan presentaties die gericht zijn op zowel de Duitse consument en producent als op het internationale bedrijfsleven actief in de voedselketen.

Ontmoeten

“Elkaar treffen geeft levensvreugde”, aldus Martin Ecknig, programmadirecteur van de internationale Grüne Woche. “We hebben ontmoetingen nodig. Zowel in het dagelijkse levens als ook zakelijk. Bij een beurs die in het teken staat van de levensmiddelenketen, wil je bezoekers kunnen laten ruiken, voelen en proeven. Zonder die elementen is een evenement als Grüne Woche niet compleet.”

Desondanks heeft de organisatie vol overgave ingezet op een digitale versie. Die vindt live plaats op 20 en 21 januari. “Het is belangrijk dat we met elkaar verbonden blijven. Op dit moment kan dat alleen via de digitale platformen.”

Ecknig is er van overtuigd dat de Grüne Woche volgend jaar in volle omvang zal terugkeren op de Berlijnse beursvloer. “Dan wel verrijkt met digitale elementen. Digitaal en analoog zullen met elkaar verweven in de toekomst.”

Agrarische sector

Corona treft niet alleen de beursorganisatie, standhouders en bezoekers. De hele levensmiddelenproductieketen wordt geraakt. Dat benadrukken Joachim Rukwind (voorman van de Duitse boerenorganisatie) en Stefanie Sabet (Duitse levensmiddelenindustrie). “Het virus heeft uitzonderlijk hard toegeslagen in de vleesverwerking. Als gevolg daarvan zijn er in Duitsland een miljoen slachtrijpe varkens die nu niet geslacht kunnen worden. Een gevolg van een gebrek aan personeel in de slachthuizen”, vertelt Rukwind.

Dit varkensoverschot en de stagnatie van de export als gevolg van de vondst van Afrikaanse varkenspest in Duitsland, hebben hun weerslag op de prijsontwikkeling. Varkenshouders krijgen volgens Rukwind momenteel zo’n 1,19 euro per kilo geslacht gewicht, een prijs ver onder de kostprijs. “Dit houdt de sector niet vol. We zijn en cruciale sector zijn. We kunnen doorgaan met het bevoorraden van de winkels. Toch zal er voor de primaire agrarische sector een steunpakket moeten komen. Bepaalde sectoren komen hier niet ongeschonden uit”, stelt Rukwind.

Lokale productie

Dat consumenten als gevolg van corona meer aandacht hebben voor lokale productie en eerder kiezen voor producten van eigen bodem, noemt de boerenvoorman een klein voordeel van de huidige crisis.
“De vraag naar Duitse producten is groter dan ooit. Maar in geld worden de extra inspanningen van onze boeren onvoldoende gewaardeerd.” Rukwind pleit derhalve voor een Duitsland-bonus. Die bonus moet de extra inspanningen van Duitse boeren vergoeden.

Voedselzekerheid

De levensmiddelenindustrie zag over geheel 2020 de omzet licht teruglopen, vertelt Sabet. “Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan verminderde export. De binnenlandse afzet bleef op peil.” Sabet benadrukt nogmaals het grote belang van de levensmiddelenketen juist in tijden va crisis. “De leveringszekerheid voor de Duitse consument is groot. Dat geeft rust in de samenleving en is van onschatbare waarde om deze crisis samen het hoofd te bieden.”

Groene toekomst

EU-commissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw benadrukt dat ook vanuit de Commissie nadrukkelijk wordt gekeken naar het bieden van voedselzekerheid aan de Europese consument. “Maar dan wel vanuit een duurzame bril. Duurzame productie is waar de focus op moet zijn. Het is goed om in de digitale omgeving van Grüne Woche te constateren dat dit op eenzelfde manier wordt gevoeld op andere continenten, zoals Australië, Canada en Afrika die vandaag online vertegenwoordigd zijn.”

Europa gericht is op het invulling geven aan een groenere toekomst. “De Green Deal geeft richting aan die toekomst en de manier waarop we vooruit moeten. In het bijzonder ook met de agrarische sector”, aldus Wojciechowski.

Lees ook: Schouten positief over samenwerking varkensketen (Grüne Woche 2018 )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.