Nieuws

Aaltjes en schimmels in grasuitvalplekken

aaltjes
Inzaaien gebeurde vorig jaar onder droge omstandigheden. Daardoor is niet met zekerheid vast te stellen in welke mate aaltjes en schimmels problemen in het grasland veroorzaken.

Uit onderzoek van ForFarmers blijkt dat uitval van nieuw ingezaaid gras mogelijk wordt veroorzaakt door aaltjes en schimmels. Verder onderzoek is nodig om meer inzicht te krijgen in het fenomeen en problemen in de toekomst te voorkomen, stelt het diervoederbedrijf.

Uitval

Al een aantal jaar op rij wordt zowel nieuw ingezaaid als bestaand grasland getroffen door uitval van het gras. Het gras komt goed op, maar na enkele weken worden kale plekken zichtbaar, constateren medewerkers van ForFarmers. Omdat de oorzaak met het blote oog lastig te beoordelen is, startte het diervoederbedrijf een onderzoek.

Onderzoek 

Het onderzoek vond plaats op vier percelen in het oosten van Nederland (zandgrond) in oktober 2020. Op de percelen zijn grondmonsters genomen, op zowel goede als slechte plekken. In deze monsters werd de bemestingstoestand en de aanwezigheid van insecten, schimmels en aaltjes onderzocht.

Analyse

Onderzoekslaboratorium HLB analyseerde de monsters. Hieruit blijkt dat de bemesting en aanwezige insecten geen veroorzakers zijn van de kale plekken in het grasland. Aaltjes en schimmels kwamen veelvuldig voor in de grondmonsters.

Vervolg

“Hieruit kunnen we nog niet opmaken in welke mate aaltjes en schimmels de schade veroorzaken”, licht Bob Keurentjes, Innovatiemanager Ruwvoerteelt bij ForFarmers, toe. “Het gras is namelijk gezaaid in uitdagende – droge – omstandigheden. Hierdoor vermindert de weerstand van de plant en wordt de gevoeligheid voor ziekten en plagen groter.”

Nader onderzoek moet inzicht geven over de omstandigheden en de populatie aaltjes en schimmels die het grootste effect hebben op de schade. “Dit onderzoek is nodig om in de toekomst dergelijke problemen te kunnen voorkomen en bij optredende schade gericht in te grijpen.”

Advies

Aan veehouders met percelen grasland die momenteel kale plekken laten zien, adviseert ForFarmers het perceel eerst goed te beoordelen. “Bepaal of er voldoende levende spruiten zijn achtergebleven. De norm daarvoor is minimaal 2 spruiten per 10 cm2.” ForFarmers adviseert doorzaaien in het voorjaar als dat aantal spruiten niet aanwezig is. Ook een kleine hoeveelheid kunstmest begin februari kan het perceel ondersteunen in de ontwikkeling.

Lees ook: Voerproef kruidenrijk gras met smalle weegbree

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.