Nieuws

Voeradditief DSM verlaagt emissies koeien

Optigen
Using Optigen helps dairy and beef producers to simultaneously to improve animal performance, reduce their carbon footprint and increase profitability.

Het voeradditief van DSM, Bovaer, vermindert de methaanuitstoot van melkkoeien in Nederland significant. De emissieverlaging varieert van 27 tot 40 procent minder uitstoot per koe. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research.

Onderzoek

De hoeveelheid reductie die wordt bereikt, is afhankelijk van hoeveel methaanremmer in het voer zit en het rantsoen. Methaanremmer Bovaer is gedurende drie maanden getest op de Dairy Campus in Leeuwarden. Het onderzoek met deze remmer is ontwikkeld en uitgevoerd door een consortium bestaande uit DSM, Wageningen Universiteit & Research, FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers.

Rantsoen

De proef is opgezet om de hoeveelheid methaanreductie vast te stellen bij drie verhoudingen gras- en maiskuil van het ruwvoer. Deze zijn typisch voor omstandigheden in verschillende regio’s in Nederland. Bovaer is in twee doseringen toegepast. De studie is uitgevoerd met 64 Holstein-Friesian koeien in het midden van hun lactatie. De wetenschappers onderzochten het effect van het toevoegen van een lage dosering (60 mg/kg voer DS) en een medium dosering (80 mg/kg voer DS) Bovaer aan de drie verschillende rantsoenen.

Reductie

De gegevens uit het onderzoek dienen als onderbouwing voor een accreditatie van Bovaer in de klimaatmodule van de Nederlandse Kringloopwijzer. De informatie uit het onderzoek is echter bruikbaar in heel Europa.

In de Kringloopwijzer wordt methaanuitstoot uitgedrukt per kilo voer. De lage dosering van Bovaer gaf 27 procent minder methaanuitstoot per kilo voer wanneer het rantsoen geen maiskuil bevatte. Tot 35 procent minder methaanuitstoot per kilo voer werd bereikt bij het hoogste aandeel maiskuil. Bij de medium dosis van Bovaer was dat respectievelijk 29 en 40 procent minder methaanuitstoot.

Voetafdruk

Bovaer is een veevoeradditief voor koeien en andere runderen en herkauwers, zoals schapen, geiten. Slechts een kwart theelepel Bovaer per koe per dag vermindert de methaanuitstoot gemiddeld met ongeveer 30 procent, zo blijkt volgens fabrikant DSM uit het onderzoek van de afgelopen tien jaar. Het voeradditief draagt daardoor volgens DSM direct bij aan een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk van vlees, melk en zuivelproducten.

Registratie

DSM heeft aanvragen ingediend voor registratie van het voeradditief in Europa en in andere regio’s onder de naam Bovaer. DSM werkt samen met partners in de waardeketen voor zuivel en vlees in de hele wereld om de methaanremmer op de markt te brengen.

Lees ook: DSM lanceert nieuw duurzaamheidsinitiatief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.