Nieuws
voedselverspilling
ISO werkt aan een certificeringschema voor voedselverspilling.

Op verzoek van Denemarken werkt ISO aan een instrument dat op een eenduidige manier vermindering van voedselverspilling aantoonbaar maakt. NEN vraagt Nederlandse belanghebbenden om te reageren op dit voorstel. Op basis van de respons zal NEN richting ISO reageren op het voorstel voor een certificeringsschema voedselverspilling.

Commissie

Denemarken heeft bij ISO een voorstel ingediend voor het instellen van een commissie die gaat werken aan het tegengaan van voedselverspilling. Doel van deze commissie is het ontwikkelen van een instrument waarmee bedrijven op een eenduidige en systematische manier de vermindering van voedselverspilling kunnen aantonen. De ISO-documenten zullen geschikt zijn als basis voor certificatie. NEN vraagt Nederlandse belanghebbenden om vóór 15 april te komen met een onderbouwde reactie op het ISO voorstel. Op basis van feedback van nationale stakeholders zal NEN in april een reactie op het voorstel aan ISO sturen.

Bewijs

Organisaties claimen vaak dat hun beleid op het gebied van preventie van voedselverspilling (‘food loss and food waste’) in orde is, maar onderbouwing of bewijs ontbreekt vaak. Ook is niet altijd duidelijk wanneer sprake is van verspilling of wat precies wel of niet voedselafval is. Het werk van de nieuwe ISO-commissie richt zich op elke organisatie die voedselverspilling op een systematische manier wil verminderen.

Raamwerk

De ISO-commissie moet organisaties een gemeenschappelijk raamwerk bieden om op een systematische manier het terugdringen van voedselverspilling aan te tonen. Systemen en documenten die op dit gebied als zijn ontwikkeld, worden daarin meegenomen.

Instrument

Allereerst wordt een managementsysteem norm ontwikkeld met termen, definities en algemene eisen. Dit moet leiden tot een gids met best practices, afgestemd op verschillende niveaus van strategische doelen en geschikt voor organisaties van verschillende grootte. Tevens komt er een document met methoden om voedselverspilling op een uniforme manier te meten. Dit moet uiteindelijk leiden tot het vaststellen van een gemeenschappelijk kader op basis waarvan verbetering wordt vastgesteld. Het werk van de ISO-commissie is bedoeld als basis voor certificatie en van toepassing op alle organisaties actief in de voedselketen.

Feedback

NEN is op zoek naar partijen die belang bij dit onderwerp hebben en komt graag met ze in contact. Belangstellende kunnen zich via e-mail melden bij NEN (afc@nen.nl). Op basis van feedback van nationale stakeholders zal NEN in april een reactie op het voorstel aan ISO sturen.

Lees ook: Veevoer uit reststromen halveert carbon footprint

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.