Nieuws
ABM AMRO
De belangstelling voor vleesvervangers neemt nog altijd toe, constateert ABN Amro in de sectoranalyse.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de foodsector, zo blijkt uit de Sectorprognoses Food 2021/2022 van ABN Amro. Er is binnen de sector een tweedeling zichtbaar tussen ondernemers die profiteren van de maatschappelijke veranderingen als gevolg van de coronapandemie en de bedrijven die eronder lijden, constateert de bank.

Minder diep

Het maandelijkse omzetverlies in de foodbranche is in de huidige lockdown wel minder groot dan tijdens de eerste lockdown, stelt ABN Amro vast. “Bedrijven zijn beter ingericht op de anderhalvemetersamenleving.” De daling van de afzet is dan ook minder diep, maar duurt wel langer. Herstel van de foodsector zal pas in de tweede helft van 2021 plaatsvinden.

Vleessector

Ook voor de vleessector blijft de eerste helft van dit jaar uitdagend. De gemiste afzet naar het horecakanaal wordt niet goedgemaakt door de stijging van de vleesverkopen via de supermarkten. De verkoop van vleesvervangers nam in 2020 flink toe met circa 20 procent.

Ook in de zuivel winnen alternatieven van gangbare producten als melk, yoghurt, room en desserts verder terrein. De supermarktverkoop van alternatieve zuivel – met als hoofdingrediënt bijvoorbeeld haver of soja – met een derde gestegen, blijkt uit de sectoranalyse.

Vers

Het vooruitzicht voor de groente- en fruitsector is positief, mede door een groot aanpassingsvermogen aan de vraag van consumenten. Zo is sprake van een groeiende vraag naar verspakketten (+30 procent), ten koste van kant-en-klaar producten. Vanwege de belangrijke rol van export binnen deze sector kan de brexit voor exporteurs van voedsel de komende maanden een grote impact hebben. Nu het Verenigd Koninkrijk gefaseerd de controlemaatregelen gaat invoeren, kan dit voor vertraging aan de grens en hogere administratieve lasten zorgen.

Perspectief

Hoewel de vooruitzichten voor de foodsector op korte termijn niet hoopvol zijn, biedt de tweede helft van dit jaar betere vooruitzichten, stelt ABN Amro. “Het venijn zit vooral in de duur van de lockdown. Nu de pandemie voortduurt, wordt de tweedeling tussen bedrijven die hiervan profiteren of eronder lijden, nog duidelijker zichtbaar”, vertelt Nadia Menkveld, sectoreconoom Food van ABN Amro. “Gelukkig biedt de tweede helft van dit jaar uitzicht op verbetering. Zodra de horeca en evenementensector open gaan, zal de afzet naar deze kanalen toenemen. We zagen dat de omzet in de zomer van 2020 snel opveerde, dat biedt hoop voor dit jaar.”

Lees ook: Markt voor vleesvervangers wint snel terrein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.