Nieuws

Ministerie LNV zet NMV uit stikstofoverleg

NMV
NMV is uit het stikstofoverleg gezet. Naar eigen zeggen vanwege een te kritische opstelling.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) uit het bestuurlijk overleg stikstof gezet. Dat meldt NMV in een persbericht.

Stikstofdossier

“LNV zet ons uit het bestuurlijke overleg omdat wij het stikstofdossier willen oplossen bij het fundament”, stelt de melkveehoudersvakbond. Na het stranden van de voermaatregel van minister Carola Schouten (LNV) is er door sectorpartijen, waaronder NMV, verder overlegd over de managementmaatregelen. Drie werkgroepen werden opgetuigd om stikstofuitstoot te reduceren via drie wegen: meer water bij mestaanwending, minder eiwit in het totale voerrantsoen en het stimuleren van meer weidegang.

Analyse

NMV leverde de afgelopen maanden praktische input voor de drie managementmaatregelen. “Daarmee is weinig gedaan”, concludeert de vakbond. De vakbond wil daarnaast dat de overheid een kosten/baten analyse opstelt, zoals gebruikelijk is voor alle beleidsmaatregelen. “Voor boeren moet het inzichtelijk zijn wat maatregelen opleveren en wat ze kosten. De overheid weigert dit. Dat is één van de redenen waarom NMV stopt met het steken van energie in de werkgroepen die toch al op zijn eind lopen en nu richting doorrekening door het PBL gaan”, aldus de vakbond.

Vervolg

Na de doorrekening volgt een proces van pilots waarbij volgens de melkveehoudersorganisatie het gevaar wederom opdoemt dat innovatiegelden bestemt voor veehouders in de zak verdwijnen van project- en onderzoeksorganisaties. “Als reactie op ons besluit uit de werkgroepen te stappen, zijn we door het ministerie uit het bestuurlijk overleg gezet’, aldus Jeroen van Maanen, bestuurder NMV.

Kritisch

In dit overkoepelende bestuurlijk overleg bleef NMV kritisch hameren op het oplossen van fundamentele missers binnen het stikstofbeleid. De vakbond is van mening dat de nu gekozen oplossing slechts schijnzekerheid biedt voor PAS-melders. “De ruimte voor deze groep zit al in het systeem en moet wat ons betreft via een generaal pardon worden opgelost.” Volgens de vakbond gaat het om juridische fouten die de overheid maakte, waarvan boeren de dupe zijn.

Verder stelt de melkveehoudersvakbond dat het Aerius-systeem is ongeschikt. “Commissie Hordijk oordeelde hierover maar deze conclusie schuift LNV nog steeds terzijde.” Volgens NMV ontbreekt het bovendien aan een sociaal economische doorrekening van het stikstofbeleid. Daarnaast worden habitats van Natura 2000-gebieden op niet transpartante wijze aangepast. “Er is hier sprake van onbehoorlijk bestuur”, aldus NMV.

Verantwoordelijkheid

De vakbond is van mening dat het stikstofprobleem bij de bron moet worden aangepakt. “Elke vorm van realisme ontbreekt in de theoretische discussie over stikstof.”
De belangenvertegenwoordiger roept LNV, politici en sectorvertegenwoordigers op aan de slag te gaan met de werkelijke oplossing van het probleem. “En dat is het verwerpen van de stikstofwet. We moeten met lef en verantwoordelijkheid de juiste vervolgstappen zetten. Te beginnen met het aanpakken van de fouten in het fundament”, aldus Van Maanen.

Lees ook: Stikstofbeleid niet ophangen aan één rekenmodel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.