Nieuws

ForFarmers 2020: minder voer, meer winst

ForFarmers
ForFarmers behaalde in 2020 een hogere nettowinst ondanks de lagere voerafzet.

Voerconcern ForFarmers boekte over 2020 een hogere netto winst dan een jaar eerder. Dit ondanks een lagere mengvoerafzet in alle vijf landen waarin het voerbedrijf actief is. Efficiëntieverbetering, besparingen en een toename van de afzet van enkelvoudige voeders legden de basis voor het financiële resultaat.

Virussen

“We kijken terug op een bewogen jaar 2020”, aldus algemeen directeur Yoram Knoop in een toelichting op de jaarcijfers. “Gezien de omstandigheden zijn onze resultaten meer dan tevredenstellend.” De resultaten werden voor een belangrijk deel beinvloed door de coronapandemie. Hoewel dit op de eigenlijke operatie een beperkt effect had, werd de voerafname er wel door getroffen. “Minder afzet van dierlijke producten zoals vlees, eieren en melk richting met name de out-of-home markt liet zijn sporen na bij onze afnemers.”

Daarnaast werd de varkenshouderij geraakt door de oprukkende Afrikaanse varkenspest en de handelsbeperkingen als gevolg daarvan. De pluimveesector in met name Polen kreeg te maken met vogelgriep. “Onze volumes en marges in met name dat land zijn met name daardoor onder druk gekomen.” Voor ForFarmers was dit aanleiding om te kiezen voor een zogenoemde goodwill impairment, ofwel een afwaardering van de boekwaarde.

Strategie

Knoop stelt veel vertrouwen in de nieuwe bedrijfsstrategie Build to Grow 2025, die in september is gelanceerd. “We zijn voortvarend van start gegaan en maken progressie”, aldus de directeur. De recente overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter passen in de toekomstvisie.

Naast groei in bestaande markten onderzoekt ForFarmers ook uitbreiding in andere landen, niet noodzakelijkerwijs binnen Europa. “We zijn daar al ver mee, maar nog niet in het stadium dat we duidelijk kunnen zijn over de landen waarop we ons richten”, aldus Knoop.

Voervolume

Het volume Total Feed van ForFarmers daalde in 2020 met 3,5 procent tot 9,7 miljoen ton. De daling was sterker in het eerste half jaar (5,6 procent) dan in het tweede deel van 2020 (-1,4 procent). In Polen en Duitsland bleef het volume Total Feed stabiel. De afzet richting melkvee- en varkenshouders compenseerde de terugval in afzet richting pluimveehouders. In de clusters Nederland/België en Verenigd Koninkrijk daalde het Total Feed volume in alle sectoren.

Het volume mengvoer, als onderdeel van de Total Feed portfolio, daalde relatief sterker (-3,9 procent) dan het Total Feed volume. Ook voor mengvoer gold dat de volumes overal daalden, met uitzondering van de afzet aan melkveehouders en varkenshouders in het cluster Duitsland/Polen.

Omzet

De totale omzet nam met 4,5 procent af tot €2.352 miljoen, inclusief een negatief valutatranslatie-effect van 0,5 procent door de waardevermindering van het Britse pond en de Poolse zloty. De omzetdaling werd vooral veroorzaakt door de lagere volumes.

Lees ook: FromFarmers keert 4,47 euro uit aan leden

Jan van Nieuwenhuizen nieuw lid RvC ForFarmers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.