Nieuws

Eén van de mogelijke manieren om methaanuitstoot door koeien te beperken, is door de dieren het zeewier Asparagopsis taxiformis te voeren. Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt nu dat het voeren van de zeewiersoort aan koeien niet zonder risico’s is. Dat meldt de universiteit op haar website.

De zeewiersoort Asparagopsis taxiformis bevat hoge concentraties bromoform, een stof die de vorming van methaan in de pens van de koe tegengaat. Uit onderzoek blijkt dat bromoform vervolgens in de melk en de urine van de koe terecht kan komen.

Toxiciteit

“Bromoform remt de vorming van methaan in de pens van de koe. Echter, het is ook toxisch”, zegt Wouter Muizelaar, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research op de website van de universiteit.

Eerder onderzoek bracht het zeewier A. taxiformis in verband met penswandbeschadigingen bij schapen. “Daarom wilden we weten welk effect A. taxiformis bij koeien heeft. Komt bromoform terecht in de melk, urine, mest of dierlijk weefsel? Waar blijft het? Uit dit onderzoek blijkt dat bromoform uit A. taxiformis in melk en urine terecht kan komen. Reden om nog eens te heroverwegen of het wel zo wenselijk is om deze zeewiersoort aan koeien te voeren.”

Afwijkingen

Van 2 van de 12 koeien werd de penswand onderzocht, en dat bracht net als bij schapen afwijkingen en tekenen van ontstekingen aan het licht. “Bromoform is in pure vorm schadelijk voor de gezondheid. Dat heeft eerder onderzoek al aangetoond. Er zijn niet voor niets maxima gesteld aan de hoeveelheid bromoform die drinkwater mag bevatten. Voor voedingswaren zijn die maxima er niet. Dat de stof nu ook in de melk terug te vinden is, is extra zorgelijk. Voedselveiligheid moet natuurlijk altijd boven elke vorm van twijfel verheven zijn”, zegt Muizelaar.

De onderzoeker benadrukt daarom dat er op dit moment geen melk met daarin bromoform in de supermarkt ligt. De melk uit dit onderzoek is vernietigd.

Lees ook: Forse methaanreductie mogelijk door toevoeging bromine uit zeewier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.