Nieuws
Foto: Voerwaarts

Voerwaarts uit Sinderen is er als eerste Nederlandse voerfabrikant in geslaagd om varkensvoer voor 100% samen te stellen uit overblijfselen uit de Nederlandse voedingsindustrie. Volgens de fabrikant is dit een belangrijke ontwikkeling om varkensvlees duurzamer te maken.

Het voer van Nederlandse varkens bestaat al voor 30% tot 40% uit overblijfselen uit de voedingsindustrie. Onder andere bietenpulp uit de suikerfabriek, bierbostel uit de bierbrouwerij en zonnepitschroot uit de zonnebloemolie-industrie worden op grote schaal verwerkt tot varkensvoer.

Traject

Aan de ontwikkeling van 100% circulair varkensvoer ging een jarenlang ontwikkeltraject vooraf waarbij veel partijen betrokken waren. Om voer voor 100% samen te stellen uit voormalige levensmiddelen, werkte Voerwaarts nauw samen met FeedValid uit Poederoijen dat gespecialiseerd is in de inkoop en het bewerken van levensmiddelen die niet (meer) voor menselijke consumptie geschikt zijn.

Overal in de voedingsindustrie ontstaan bijvoorbeeld snoep, koekjes, toastjes, muesli, hagelslag, chips en brood met de verkeerde kleur, vorm of verpakking. Deze producten worden verwerkt tot diervoeder. FeedValid is marktleider in het  verwerken van deze stromen voor de diervoederketen.

Reststromen

Omdat Voerwaarts 100% duurzaam voer wil produceren, zochten de bedrijven nieuwe reststromen als aanvulling op het huidige assortiment producten. Reststromen bijvoorbeeld die goed in de eiwitbehoefte van varkens voorzien. Het aanbod van reststromen kan wisselen, terwijl varkens juist behoefte hebben aan voer met een constante voedingswaarde. Het samenstellen van voer uit uitsluitend reststromen vergt daarom specialistische kennis en aandacht.

Rob Nieuwenhuis en Alexander Romme van Voerwaarts (Foto: Voerwaarts).

Bij de ontwikkeling van 100% circulair voer werkte Voerwaarts samen met proefboerderij De Marke in Hengelo, RegioDeal Achterhoek, provincie Gelderland, Wageningen Universiteit en Research en Aeres Hogeschool Dronten. Naar verwachting kan een aanzienlijk deel van de varkens in de toekomst met 100% circulair voer worden gevoerd.

Lees ook: Onderzoek naar betere kwaliteit eiwithoudende reststromen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.