Nieuws

Stabiel jaar voor Vion ondanks corona en AVP

vion
Vion investeerde in plantaardige vleesvervangers in 2020.

Vion realiseerde het afgelopen jaar een financieel stabiel resultaat, zo blijkt uit de jaarcijfers. Het voedingsconcern investeerde in 2020 fors in plantaardige vleesvervangers. Daarnaast ging er investeringsbudget naar de implementatie van blockchain-technologie. “We willen transparantere toeleveringsketens creëren”, licht algemeen directeur Ronald Lotgerink toe.

Resultaat

Covid-19 had grote impact op de prestatie van Vion, met name door het wegvallen van de vraag vanuit het out-of-home-segment. Desondanks is het bedrijf volgens Lotgerink in staat gebleken effectief te reageren op de veranderende omstandigheden. Dit resulteerde in hogere operationele kosten vanwege maatregelen in het kader van de coronapreventie.

De genormaliseerde EBITDA bedroeg € 122,3 miljoen. De nettowinst kwam uit op € 52,9 miljoen.  Aan het einde van het derde kwartaal van 2020 verkreeg Vion een werkkapitaalfaciliteit van € 250 miljoen. Dit kapitaal is mede gelinkt aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Hiermee herfinanciert het concern de bestaande faciliteit.

Vleesverangers

De plantaardige start-up ‘ME-AT’ kende een goede start in het eerste jaar. De productie van ME-AT producten vindt plaats in Leeuwarden, de voormalige runderslachterij van Vion. In februari 2020 startte de productie van de eerste plantaardige producten op een tijdelijke lijn. De volledige verbouwing van de fabriek en de installatie van de nieuwe lijnen werd aan het eind van het derde kwartaal afgerond. Het portfolio breidde hierdoor uit..

Duitsland

Toen in Duitsland Afrikaanse Varkenspest (AVP) zijn intrede deed, verlegde Vion de export naar derde landen van Duitsland naar Nederland. De impact van de exportrestricties in Duitsland bleef daarmee beperkt. AVP zorgde voor aanzienlijk hogere kosten door de genomen maatregelen en een daling van de varkensprijzen.

In 2020 heeft de Duitse regering een nieuwe arbowet voor de vleesindustrie aangenomen. Doel van deze wetgeving is het creëren van  een gelijk speelveld in de vleessector. Als gevolg van de nieuwe wet kregen flexwerkers op 16 Duitse Vion-locaties per 1 januari 2021 een vast dienstverband. “We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste weg voorwaarts is en een goede ontwikkeling voor onze industrie in Duitsland”, aldus de algemeen directeur.

Verwachting

Het nieuwe boekjaar zal opnieuw uitdagend zijn, verwacht Lotgerink. “We zien veel onrust in de markt bij onze klanten en consumenten. De horeca heeft nog steeds met lockdowns te maken. Rekening houdend met deze uitdagingen stellen we ons wendbaar op.”

Lees ook: Hans Huijbers van RvC naar rundveeslachterij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.