Nieuws

Meer plantaardige eiwitten uit Zeeland

zeeland
Zeeland kan een belangrijke rol vervullen in de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten, aldus FoodDelta Zeeland.

Uit onderzoek van FoodDelta Zeeland blijkt dat de provincie Zeeland een rol kan vervullen in de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. In het rapport ‘Zeeland Protein Delta’ is de positie van de provincie in deze overgang uitgewerkt.

Voedselpatroon

De wereldbevolking op een duurzame wijze voorzien van voldoende voedsel kan via de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Dat stellen de onderzoekers van FoodDelta Zeeland in de uitgangspunten van hun onderzoek. Nederland kan hier, binnen en buiten de landsgrenzen, een bijdrage aan leveren. Het ministerie van Landbouw heeft hierover in december een visie gepubliceerd: de Nationale Eiwitstrategie.

Zeeland

Omdat de Zeeuwse foodsector een belangrijke bijdrage kan leveren aan bovengenoemde uitdagingen gaf de provincie Bureau FoodDelta Zeeland (het netwerkbureau van het innovatienetwerk FoodDelta) de opdracht te onderzoeken wat daarbij de gezamenlijke ambitie, de strategie en het actieplan voor Zeeland zou kunnen zijn.

Protein Delta

De onderzoekers komen tot een samenwerkend en samenhangend eitwitcluster genaamd Protein Delta. Binnen dit cluster staan de mogelijkheden van het combineren van zee en land en plant en dier als bron voor duurzame eiwitten centraal. De provincie levert hiermee een bijdrage aan de verandering van het (eiwit)menu van de regionale consument. Daarnaast is de provincie binnen het plan een inspirerend proefgebied voor de wereld. De missie van de regio is ‘duurzame eiwitten uit Zeeland op je bord’.

Verduurzaming

Zeeuws gedeputeerde Jo-Annes de Bat kreeg het rapport 25 maart 2021 overhandigd. De Bat: “Innovatie en verduurzaming zijn onze speerpunten. De ambities op het gebied van plantaardige eiwitten onderschrijven we als provincie. Het Zeeuws Proteïne Cluster kan dat in een stroomversnelling brengen.”

Samenwerking

Om de genoemde ambities te realiseren bevelen de onderzoekers aan de samenwerking met de bij het onderzoek betrokken partijen te continueren, bijvoorbeeld met het Zeeuws Proteïne Cluster. Daarbij is het belangrijk om diverse lopende en toekomstige (te ontwikkelen) projecten met elkaar in samenhang te brengen. Deze kunnen dan gezamenlijk binnen Protein Delta vorm krijgen.

Het volledige rapport is te lezen op www.zeeland.nl.

Lees ook: Brabant stimuleert nieuwe eiwitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.