Nieuws

Goede jaarcijfers Agrifirm

Agrifirm heeft over 2020 goede cijfers geschreven. Het nettoresultaat kwam uit op 39,8 miljoen euro ten opzichte van 17,2 miljoen euro in 2019. “De door ons beoogde financiële doelstellingen in 2020 zijn ruimschoots overtroffen”, zegt Agrifirm-directeur Dick Hordijk.

De afzet van mengvoeders steeg in vergelijking met 2019. De totale afzet diervoeding (mengvoer, co-producten en Premixen & concentraten) daalde wel opnieuw, maar minder stevig dan in voorgaande jaren.

Resultaatherstel

Over het resultaat van 2020 wordt 27 miljoen euro uitgekeerd aan de circa 10.000 leden. Sinds 2012 keerde Agrifirm al ruim 144 miljoen euro van haar resultaat uit aan de Nederlandse coöperatieleden.

“In het plan 2020 werd gestreefd naar resultaatherstel, na een uitdagend 2019. Het herstel is vooral bewerkstelligd in het Nederlandse voerbedrijf, een stevige omzetgroei bij Welkoop, wereldwijd door productintroducties in de Chinese markt en een verdere versterking van onze productportfolio van Agrimprove producten, onze duurzame functionele voederingrediënten,” zegt Hordijk.

“Agrifirm kent ook in 2020 een goede financiële positie met een solvabiliteit boven de 56% en een operationele kasstroom van 56,7 miljoen euro.”

Bron: Agrifirm Jaarverslag 2020.

Overnames

In 2020 is Quartes, het overgenomen Belgisch mengvoederbedrijf, geïntegreerd met Agrifirm België. België is voor Agrifirm een belangrijke markt. In 2020 is het Belgische Premix Inve Export overgenomen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de export van voederconcentraten voor biggen, naar Azië.

In de Oekraïne investeerde Agrifirm in de ontwikkeling om lokale sojaeiwitten nutritioneel te upgraden, NewPro genaamd. Daarnaast heeft de joint venture CHV Korm de locatie Thegra Oekraïne overgenomen, met als doel Europees eiwit te verwerken om het geschikt te maken als veevoer voor jonge dieren.

Verder heeft Agrifirm het afgelopen jaar een nieuw strategisch partnerschap aangekondigd met de toonaangevende Amerikaanse landbouwcoöperatie Land O’Lakes, Inc., op het gebied van additieven. Het betreft een mondiale samenwerking om aanwezigheid en productportfolio uit te breiden door middel van een wereldwijde markttoegang.

Earlyfeed

In 2020 is in Agrifirm EMEA het nieuwe merk voor jongdiervoeders gelanceerd: Earlyfeed. Dit product richt zich op specifieke oplossingen voor de eerste periode van de levenscyclus van de dieren. Voeding voor jonge dieren is een belangrijk onderdeel van de prioriteiten en doelstellingen van de Royal Agrifirm Group.

Ook is Agrimprove, de productlijn voor functionele voederingrediënten, verder uitgerold bij Agrifirm in Latijns-Amerika. Dit volgde op de Europese lancering in 2019.

Lees ook: Agrifirm introduceert Team Transitie melkveehouderij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.