Nieuws
kostprijs
De kostprijs van varkens daalt als gebruikgemaakt wordt van onafhankelijk advies en voervergelijking, blijkt uit Wagenings onderzoek.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de kostprijs van biggen en vleesvarkens lager uitpakt met onafhankelijk advies. Volgens berekeningen van onderzoekers kan de kostprijs tot wel 16 cent per kilo geslacht gewicht dalen bij gebruik van onafhankelijk advies en voervergelijkingen. De prijs van het advies is in deze berekening niet meegenomen.

Resultaat

Het positieve financiële resultaat is volgens het onderzoek een gevolg van de combinatie van verbeterde zoötechnische prestaties en een scherpere voerprijs. Het zeugenbedrijf is goed voor de helft van de behaalde besparing. De mesterij realiseert de andere helft, blijkt uit het onderzoek.

Onderzoek

De onderzoekers van Wageningen University & Research brachten de productiekosten van varkensvlees in beeld. Deze kosten zijn onderverdeeld in: kosten voor biggen -, vleesvarkens – en geïntegreerde productie. Vervolgens is het verschil in kostprijs tussen de traditionele en de MijnVoer-werkwijze onderzocht. De gebruikte methodiek en de data zijn gebaseerd op InterPIG (een onafhankelijk forum van varkenseconomen) en MijnVoer.nl. De uitgangspunten over de verbetering van de productiviteit zijn voor rekening van MijnVoer.nl.

Model

De uitkomsten van het model laten zien dat productiekosten in Nederland met het gebruik van onafhankelijk advies en MijnVoer tot ruim 6 euro per big van 30 kg kunnen dalen. Bijna 3 euro hiervan wordt veroorzaakt door een daling in biggenvoerkosten. Daarnaast dalen de voerkosten bij de zeugen met nog eens 2 euro. Verbetering van de technische resultaten draagt 1 euro bij in de kostenbesparingen.

Voeradvies

Voor het gehele traject van big tot vleesvarken toont Wageningen University & Research ook een forse kostprijsreductie aan. Voordeel is te halen door lagere biggenkosten, een scherpere voerconversie en een gunstigere inkoopprijs van voer. Dit prijsvoordeel kan oplopen tot 16 eurocent per kg vlees. De kosten voor het onafhankelijk voeradvies zijn niet in de calculaties meegenomen. Deze moeten nog apart worden berekend, benadrukken de onderzoekers.

Lees ook: Voer vergelijken resulteert in financieel voordeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.