Nieuws
stikstof claim
De stichting Stikstof Claim stelt de overheid aansprakelijk voor schade als gevolg van het ontbreken van vergunningen.

De Nederlandse overheid blijft in gebreke als het gaat om het stikstofbeleid. Dit is voor de stichting Stikstof Claim (SCC) reden om de Staat aansprakelijk te stellen. In opdracht van de stichting heeft advocaat mr. Franca Damen de Staat formeel aansprakelijk gesteld.

Verantwoordelijk

De stichting Stikstof Claim stelt dat de overheid verantwoordelijk is voor de situatie waarin initiatiefnemers met PAS-berekeningen en/of PAS-meldingen sinds 29 mei 2019 verkeren. Daarom wordt de Staat – op voorhand  ̶  aansprakelijk gesteld voor alle schade die boeren hebben geleden en/of nog zullen lijden.

Schaakmat

Door het jarenlange wanbeleid van de overheid staat het stikstofdossier inmiddels volledig schaakmat, stelt SCC. “Er is sprake van een aaneenschakeling van rechtsongelijkheid, niet onderbouwde en verkeerde aannames, onbewezen modelberekeningen en misbruik van cijfers. Deze situatie levert grote onzekerheid en schade op en drijft boeren soms tot wanhoop.”

Weidegang

Ook de situatie rondom bemesten en beweiden lijkt een steeds goter probleem te worden. Terwijl de overheid al ruim zes jaar weet dat er voor bemesten en beweiden een natuurvergunning nodig kan zijn, ondernemen provincies hierop geen actie. “De overheid had hiervoor feitelijk al lang een beoordelingskader kunnen ontwikkelen”, stelt SCC. Bij het nog altijd ontbreken van beleid, stelt de stichting de overheid op voorhand aansprakelijk voor mogelijke schade die daaruit voortvloeit.

Individueel

Naast de gezamenlijke aansprakelijkheidsstelling kunnen boeren de Staat ook individueel aansprakelijk stellen. Advocaat Damen heeft hiervoor een modelbrief opgesteld. Boeren die zijn aangesloten bij de stichting Stikstof Claim kunnen daarvan gebruik maken. Hiermee geven zij aan dat zij individueel schade ondervinden van het niet hebben van een geldige vergunning.

Lees ook: ING: Strijd om stikstofruimte beperkt landbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.