Nieuws

Mengvoederafzet in 2020 krimpt licht

nevedi

De totale afzet van mengvoer is vorig jaar opnieuw licht gekrompen. Ook 2020 is wederom net wat lager dan 2019, in dit geval een daling van 1,4%. Dat meldt Nevedi. De branchevereniging verwacht op basis van de huidige inzichten dat de ingezette dalende trend zich voortzet.

Volgens Nevedi heeft de corona pandemie weinig invloed op de trends in afzet van mengvoer en enkelvoudige grondstoffen. Een dalende trend blijkt eerder het gevolg van de opkoop van varkensbedrijven door de overheid. De totale afzet mengvoer daalde naar 11,751 miljoen ton, zo blijkt uit Nevedi-cijfers.

Rundvee

Het aantal runderen is nagenoeg gelijk gebleven en dit vertaalt zich in een gelijk gebleven afzet van mengvoer voor deze diergroep.

Varkens

Het aantal varkens is met 2,6% afgenomen. Deze daling in dieraantallen had directe gevolgen voor de afzet van mengvoer voor varkens. De totale afzet van varkensvoer was met 3,2% afgenomen. De grootste daling in dieraantallen was met 3,1% te zien bij de vleesvarkens, wat zich vertaalde in een krimp van de afzet met maar liefst met 4,9%.

De hoeveelheid pluimvee nam met ongeveer 0,5% af en de mengvoerafzet kromp met 0,6%. De afzet van enkelvoudige voeders lag bijna 13% hoger dan in 2019.

Tot slot merkt Nevedi op dat 2020 een schrikkeljaar was. Een dag meer voerafzet kan een verschil maken van 0,27% op het jaartotaal.

Tabel    

Bij de bepaling van de jaarafzet gebruikt Nevedi gegevens van haar leden. Zij vertegenwoordigen samen circa 95% van de totale mengvoederafzet in Nederland.

Bron: Nevedi

Lees ook: Mengvoederafzet in 2019 licht gekrompen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.