Nieuws
ontbossing
Sandra Mulder (WNF) pleit voor gebruik van grondstoffen uit gebieden die al zijn ontgonnen.

“We moeten meer inzetten op het gebruik van grondstoffen uit gebieden waarvoor geen ontbossing nodig is”, aldus Sandra Mulder. De vertegenwoordigster van het Wereld Natuurfonds (WNF) deed de uitspraak op NPO Radio 1. Daar lichtte ze het WNF-rapport toe dat de impact van Europese grondstoffen op de ontbossing in kaart brengt. Daaruit blijkt dat die invloed groot is én dat Nederland volgens de berekening van WNF binnen Europa het slechtst scoort.

Rapport

Het WNF-rapport is getiteld ‘Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature’. Hierin becijferde de natuurorganisatie dat Nederland ten opzichte van andere Europese landen slecht scoort. WNF keek daarbij naar alle grondstoffen afkomstig uit tropische regenwouden, waaronder hout voor de bouw en diervoedergrondstoffen. In de berekeningen zijn de geïmporteerde grondstoffen die worden doorgevoerd buiten beschouwing gelaten.

Diervoeding

Nederland importeert grondstoffen voor onze eigen consumptie en bijvoorbeeld hout voor de bouw. Daarnaast produceert ons land ook veel dierlijke producten voor de export, stelt Mulder. Diervoedergrondstoffen die daarvoor worden gebruikt, zijn volgens haar wel de belangrijkste reden waarom Nederland de lijst aanvoert.
“Diervoedergrondstoffen voor geëxporteerd vlees komen deels uit ontboste gebieden.” Mulder pleit niet voor het stoppen met importeren van grondstoffen. Wel roept ze sectoren op alleen grondstoffen te gebruiken van grond die al ontbost is. “Dat levert voldoende grondstoffen op zonder dat we de biodiversiteit verder aantasten.”

Guidelines

In Nederland wordt 1,8 miljoen ton soja verwerkt in diervoeders. Dat is 0,5 procent van de wereld sojaproductie. Sinds 2015 is alle in Nederlands diervoeder verwerkte soja gecertificeerd. IDH becijferde dat alle in Nederland verwerkte soja voor 99 procent ontbossingsvrij is. Directeur Henk Flipsen benadrukt dat bij het verduurzamen van de Europese diervoederindustrie, Nederland en België, juist bij de voorlopers horen. “Ook ten opzichte van andere industriële sectoren is binnen onze industrie veel aandacht voor de ecologische voetafdruk.”

De Nederlandse voerindustrie verwerkt slechts een zeer beperkt deel van de soja verwerkt. Dat betekent volgens Flipsen ook de impact van Nederland op wereldschaal klein is. “Dat ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven werken aan het verbeteren van de ecologische voetafdruk”, benadrukt hij. “Dat is ook de reden waarom we in Europees verband een van de voorlopers zijn. Daarbij hebben we regelmatig overleg met WNF. Gezamenlijk proberen we internationaal het verschil te maken en de bewustwording te vergroten.”

Europa

Nevedi geeft aan dat er in Europees verband werkt aan het verbeteren van de voetafdruk. Dit gebeurt onder andere via de Fefac Soy Sourcing Guidelines. Daarin is ook de factor ontbossing meegenomen. Streven is om in samenwerking met de grondstofketen te gaan naar de import van ontbossingsvrije soja. Hiervoor is een certificeringschema opgezet. Dit criterium is nog niet verplicht op nationaal of internationaal niveau. Wel zijn er individuele voerbedrijven die alleen gecertificeerde ontbossingsvrije soja verwerken. Europa verwerkt zo’n 35 miljoen ton sojameel, ongeveer 10 procent van de totale wereldproductie.

Uit Fefac-cijfers blijkt dat Nederland binnen Europa juist een van de landen is die grondstoffen als cacao, palmolie en soja al zoveel mogelijk gecertificeerd ontbossingsvrij importeert.

Wetgeving

In de Europese Unie werkt momenteel aan wetgeving die het gebruik van ontbossingsvrije grondstoffen moet bevorderen. “We verwachten deze wetgeving in juni”, aldus Mulder. Zij sprak de verwachting uit dat deze wetgeving ervoor zal zorgen dat er binnen Europa een gelijk speelveld ontstaat.

Luister het interview met Sandra Mulder op NPO Radio 1 op de website van het radiostation.

ontbossing
https://www.nporadio1.nl/binnenland/30941-nederland-staat-in-de-top-5-van-europese-landen-die-bijdragen-aan-ontbossing
Sandra Mulder (WNF) licht toe waarom Nederland van alle Europese landen de grootste impact heeft op de ecologische voetafdruk.

Lees ook: RTRS lanceert soja voetafdruk calculator

Meer over het WNF-rapport in een van de komende edities van De Molenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.