Nieuws
ontbossingsvrije
Nederland gebruikt uitsluitend ontbossingsvrije soja in diervoeders.

Nevedi vindt het onterecht dat het WNF de Nederlandse diervoederindustrie aanwees als veroorzaker van ontbossing. “In werkelijkheid hebben Nederlandse diervoederproducenten juist aan de basis gestaan voor het verduurzamen van de sojateelt. Samen met de overheid en ngo’s als het WNF. Nederlandse voerbedrijven verwerken uitsluitend ontbossingsvrije soja verwerkt in voeders”, aldus directeur Henk Flipsen.

Gebruik               

In Nederland gebruiken alle diervoederbedrijven bij elkaar circa 1,8 miljoen ton soja. Iets meer dan een half procent van de wereld sojaproductie. Die soja is bovendien duurzamer dan in veel andere landen. Nederlandse diervoeders bevatten uitsluitend gecertificeerde soja en voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria. “Daarmee lopen we in Nederland voorop ten opzichte van de rest van de wereld”, aldus Nevedi.

Volume

Wereldwijd werd er in 2019 meer dan 336 miljoen ton soja verbouwd. Daarvan gaat circa 35 miljoen ton naar Europa. Het Nederlandse duurzame gebruik van krap 2 miljoen ton is daarmee beperkt. Via de Europese diervoederorganisatie Fefac probeert Nevedi het volume gecertificeerde soja in Europa te verhogen. Hoe meer volume, hoe meer invloed, hoe meer duurzame teelt in Brazilië en Argentinië.

Investeren

“Volgens sommigen gaat certificering niet snel genoeg. Beëindiging de import van soja- of palmproducten is volgens hun de enige oplossing. Maar dan krijgen ontbossingspraktijken vrij spel. Als we in Nederland of andere West-Europese landen stoppen met het gebruik van soja, valt de wereldwijde vraag naar duurzame en ontbossingsvrije soja bijna in zijn geheel weg. Boeren die nu in Zuid-Amerika duurzamer produceren, zullen stoppen, omdat andere landen in de wereld niet willen betalen voor de duurzamere productie. De kans is groot dat er dan juist meer ontbossing plaatsvindt en niet minder”, stelt de brancheorganisatie.

Alternatieven

Naast het bevorderen van de duurzame teelt in Zuid-Amerika, zetten Nevedi-leden zich in voor het ontwikkelen van alternatieve eiwitbronnen in Europa. Vooralsnog is de import van gecertificeerde soja en palmolie het meest duurzaam voor de productie van diervoeder. Dit komt omdat de opbrengst per hectare bij soja afkomstig uit Zuid-Amerika veel hoger is dan bij Europese soja. Een lagere opbrengst per hectare kan ervoor zorgen dat er nog meer land wordt gebruikt en de carbon footprint verslechtert.

Van eigen bodem

In Nederland maken we zoveel mogelijk gebruik van co-producten uit de levensmiddelenindustrie. Denk bijvoorbeeld aan bierbostel, bietenpulp, citruspulp en patatresten. Als gras en ruwvoer van de boerenbedrijven worden meegeteld, dan eten Nederlandse dieren minstens 75 procent van Europese bodem.

Ontwikkelen

De beschikbaarheid van regionale en lokale grondstoffen is momenteel nog onvoldoende om de import van soja en palmolie in zijn geheel te vervangen. De regionale markt voor alternatieve eiwitten ontwikkelen en gelijktijdig inzetten op het gebruik van duurzame soja, ook in andere Europese landen, levert voor nu de meeste verduurzaming op.

Lees ook: WNF: ‘Inzetten-op-ontbossingsvrije-grondstoffen’

3 reacties op “Nevedi: ‘Voersector loopt voorop in ontbossingsvrije soja’

 1. jan steenbergen schreef:

  Waarom haalt het artikel over de ontbossingsvrije soya niet de voorpagina’s ?
  Probeer meer in talkshows te komen met deze ( en andere ) objectieve berichten.

 2. evdb schreef:

  Waarom bakken miljarden mensen patat in soja olie ? waarom kookt men de aardappel niet ? hoeveel bos zou dat schelen ?

 3. Gerard schreef:

  Kan de veeindustrie gewoon niet stoppen met het voeren van soja? Waar geen vraag is, is ook geen aanbod meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.