Nieuws

WUR werkt aan online kennisbank dierhouderij

computer

Het Circular Food Systems (CiFoS)-team van Wageningen University & Research werkt aan een mondiale online database over wereldwijde dierlijke productie. Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met onderzoekers van de Wereldbank, het Australische instituut CSIRO en andere internationale partners, meldt Wageningen University & Research.

Het uiteindelijke doel is een mondiale database die kan fungeren als open kennisbank voor onderzoekers, beleidsmakers, boeren, bedrijven en alle anderen die geïnteresseerd zijn in de toekomst van dierhouderij.

Aanleiding

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen ontwikkelen, hebben mensen wereldwijd de juiste data nodig. Echter, specifieke gegevens over dierlijke productiesystemen in bepaalde delen van de wereld, zoals de varkenshouderij, visserij of juist gemengde kleinere boerderijen, zijn ontoegankelijk, verouderd of eenvoudigweg niet bekend. Het CiFoS-team wil deze gegevens voor iedereen beschikbaar maken en de data gaan verzamelen via een online enquête.

Scenario’s

Aan de hand van de verzamelde data, kunnen verschillende toekomstige scenario’s voor dierlijke productie in kaart worden gebracht. Dit is onder andere van belang voor het halen van de Sustainable Development Goals en om de rol van dieren in duurzame voedselsystemen te begrijpen.

Het opzetten van de database maakt deel uit van het project Circular Food Systems. De belangrijkste doelstelling van dit project is te beschrijven hoe de transitie naar een circulair voedselsysteem de druk op de natuurlijke hulpbronnen van de aarde kan verminderen.

In de vragenlijst kunnen respondenten data invullen over een of meer dierlijke productiesystemen binnen hun werkveld. De vragen zijn gegroepeerd in vijf blokken: rassen, kuddestructuur, productiviteit, voer en huisvesting, en mestsystemen.

Lees ook: Cluster rondom circulaire eiwitketen van start

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.