Nieuws
Danbred
Een goede start van de big zorgt ervoor dat de volledige genetische potentie wordt benut, aldus Hamlet Protein en Danbred.

Hamlet Protein ontwikkelde in samenwerking met de Deense fokkerijorganisatie Danbred een handleiding voor het voeren van biggen. Boeren kunnen de handleiding online raadplegen. Met de handleiding wordt het potentie van de Danbred biggen optimaal benut, aldus beide bedrijven.

Varkenshouders hebben wereldwijd te maken met een groot aantal uitdagingen. Hoge en volatiele voerprijzen, reduceren van medicijngebruik, de aanstaande ban op het gebruik van zinkoxide, zijn een aantal van die uitdagingen. In zulke omstandigheden kan voiding het verschil maken, samen met goed management en sterke genetica, stellen Hamlet Protein en Danbred.

Ontwikkeling

Gebaseerd op de ontwikkeling van de big onderscheiden Hamlet Protein en Danbred drie fases: 6-9 kilo, 9-15 kilo en zwaarder dan 15 kilo. De voerkwaliteit in de eerste twee fases is cruciaal als het gaat om het reduceren van speendiarree. “De periode van spenen, als de big zo’n 6 kilo is, is een erg kritische fase in de ontwikkeling van biggen. De dunne darm groeit dan 15 cm per dag. De enzymcapaciteit is echter nog onvolwassen, zeker in het begin”, legt nutritionist Jes Klausen van Hamlet Protein uit. “Investeren in gezonde voeding met weinig antinutritionele factoren in deze fase van de ontwikkeling legt de basis voor een gezonde en economisch goede prestaties van een vleesvarken.”

Potentie

Danbred is blij met de samenwerking met Hamlet Protein, zegt Ashley Norval van Danbrede. “Naast genetica en goed management is voeding een belangrijk onderdeel van het realiseren van de volle potentie van Danbred biggen. Met deze voerhandleiding hebben we een richtlijn voor varkenshouders. Op basis van deze informatie wordt duidelijk hoe biggen zo economisch mogelijk gevoerd kunnen worden, rekening houdend met de eisen die worden gesteld aan medicatie en additieven.”

Kans

“Het combineren van onze kennis van voeding en Danbred’s expertise van genetica creëerde een geweldige kans”, aldus Erik Visser, directeur van Hamlet Protein. “Door de samenwerking met leiders in deze sector kunnen we onderdeel zijn van oplossingen die het verschil maken. Direct bij de start.”

Hamlet Protein produceert ingredienten voor jongdiervoeders op basis van soja. Het bedrijf heeft twee vestigingen, een in Denemarken en een in de Verenigde Staten.

Lees ook: Deense Hamlet Protein zet in op internationalisering (De Molenaar nr. 17, 2020) [na inloggen gratis te lezen voor abonnees; als PDF te downloaden via de webshop]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.