Nieuws
wetsvoorstel

De Europese Commissie publiceerde vandaag een wetsvoorstel dat bedoeld is om een gelijker speelveld te creëren op de Europese markt. Eerder deed staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat een vergelijkbaar voorstel om de ongelijkheid op de Nederlands markt tegen te gaan.

Zaken doen

Het Europese wetsvoorstel heeft volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat veel overeenkomsten met de Nederlandse insteek. “We willen graag zaken doen met landen en bedrijven van buiten de EU. Dat heeft ons altijd economisch voordeel en banen opgeleverd. Dat kan alleen als die markt eerlijk is en niet wordt verstoord door bedrijven oneigenlijke concurrentievoordelen genieten”, stelt Keijzer.

Keijzer toont zich verheugd met het Europese wetsvoorstel. “Dit voorstel neemt de kern van de Nederlandse insteek over. Dat betekent dat we bij vermoeden van oneerlijke concurrentie onderzoek kunnen instellen naar het gedrag van een bedrijf. Ook kunnen we sancties opleggen. Het is zaak dit voorstel zo doelmatig en effectief mogelijk te maken en vervolgens snel in te voeren”, aldus de staatssecretaris.

Detecteren

Het Europese voorstel is gericht op het detecteren van overheidssteun. Daarbij kijkt het voorstel niet specifiek naar bedrijven die een ongereguleerde machtspositie hebben op hun thuismarkt. Dit is wel één van de onderdelen van het Nederlandse voorstel: het level playing field instrument (LPFI).

Industriestrategie

In de komende maanden stuurt het kabinet een officiële positiebepaling op het EU-wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Vervolgens wordt het wetsvoorstel besproken door de betrokken bewindspersonen in de EU Raad voor Concurrentievermogen en in het Europees Parlement.

Het op 5 mei gepubliceerde wetsvoorstel is onderdeel van een breder pakket rondom de industriestrategie van de EU. Nederland pleit samen met andere lidstaten voor een effectievere industriestrategie. Daarin staan een gelijk speelveld en het behoud van een open economie centraal. Tegelijkertijd ligt er een opdracht om te werken aan open strategische autonomie en het in kaart brengen en verminderen van (ongewenste) afhankelijkheden.

Lees ook:

De Molenaar nr. 9 (2019): Ovocom werkt actief mee aan de creatie van een ‘level playing field’, een gelijk speelveld, op het vlak van de harmonisatie van inkoopvoorwaarden tussen de verschillende schema’s. [gratis voor abonnees = inloggen vereist]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.