Nieuws
meer voer
De overname van De Hoop mengvoeders droeg bij aan de toegenomen mengvoeromzet in het eerste kwartaal.

In het eerste kwartaal van 2021 produceerde ForFarmers meer voer dan in dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst van het voerconcern daalde in deze periode, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Het eerste kwartaal van 2021 laat zich moeilijk vergelijken met 2020. Dat jaar was nog geen sprake van de coronapandemie. Directeur Yoram Knoop toont zich tevreden met het resultaat over het eerste kwartaal van 2021. “Onze Total Feed volumes stegen als gevolg van een nagenoeg stabiele autonome volumeontwikkeling. Deze ontwikkeling is versterkt door de twee overnames aan het begin van dit jaar.”

Marge

Het behoud van de marktpositie is volgens de Knoop wel ten koste gegaan van marge. Dit verklaart waarom de bruto winst achter blijft. “In Duitsland zijn een aantal contracten afgesloten waarvan de prijsstelling voor onze marge ongunstig is gebleken. Dit heeft in het afgelopen kwartaal een impact gehad op zowel de brutowinst als de onderliggende Ebitda.”

Dit zal volgens de ForFarmers-directeur ook in de komende maanden nog tijdelijk van invloed zijn. Naar verwachting zal de totale impact circa €4 miljoen zijn op de onderliggende Ebitda in het eerste halfjaar van 2021. “We verwachten derhalve dat de Ebitda in het eerste halfjaar 2021 lager zal zijn dan in de eerste zes maanden van 2020”, aldus Knoop in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Overnames

De overnames van De Hoop Mengvoeders en van Mühldorfer Pferdefutter droegen sinds begin februari 2021 positief bij aan de resultaten van ForFarmers. De integratie van deze bedrijven verloopt voorspoedig.

Voerprijs

De prijzen van zuivel, vlees en eieren zijn in de afgelopen maanden weer opgelopen. Aan het einde van het eerste kwartaal 2021 lagen de prijzen ongeveer weer op het niveau van een jaar

eerder. De liquiditeitsposities van veehouders zijn echter nog niet hersteld, constateert ForFarmers. “In sommige regio’s beïnvloedt dit gegeven nog steeds de voer-aankoopbeslissingen.” Daarnaast zijn de grondstofprijzen in de afgelopen maanden significant gestegen.

Volume

Het Total Feed volume nam in het eerste kwartaal toe met 1,8 procent toe en het mengvoervolume steeg met 1,0 procent. De nagenoeg stabiele autonome Total Feed- en enigszins gedaalde mengvoervolumes werden aangevuld met de overgenomen volumes van De Hoop Mengvoeders in Nederland en Mühldorfer Pferdefutter in Duitsland.

Deze laatste overname wordt als onderdeel van Pavo gerapporteerd binnen het Nederland/België-cluster van ForFarmers. Dit cluster realiseerde een volumestijging die met name was toe te schrijven aan de overnames. In de melkveehouderij zette ForFarmers minder voer af. Vanwege de hoge grondstofprijzen, kopen melkveehouders minder krachtvoer, aldus het voerconcern. De aanhoudende sluiting van de horeca heeft blijvend impact op de productie van vlees. De invloed op de voerafzet richting pluimveehouderij bleef enigszins beperkt door de overname van De Hoop Mengvoeders, gespecialiseerd in pluimveevoeders. De afzet richting legpluimvee nam wel toe.

Omzet

De netto omzet steeg, zowel autonoom als door de overnames. Deze omzetstijging was inclusief een negatief valutatranslatie-effect van de Britse pond en de Poolse zloty naar de euro. Dit effect beïnvloedde ook de rest van de resultaten. De stijging van de grondstofprijzen zorgde ook voor omzetgroei. De fluctuaties in grondstofprijzen werden grotendeels doorberekend aan klanten. In een aantal gevallen kon dit niet snel genoeg gebeuren waardoor er tijdelijk sprake was van margedruk.

Winst

De brutowinst daalde met 2,8 procent doordat de stijging in cluster Nederland/België de daling in cluster Duitsland/Polen en het Verenigd Koninkrijk niet kon compenseren. De onderliggende totale bedrijfslasten namen enigszins toe als gevolg van de overnames. Autonoom namen de bedrijfslasten af door voortdurende focus op kosten en door de autonome daling van mengvoervolumes. De onderliggende Ebitda nam in het eerste kwartaal 2021 af met 12,8 procent.

Lees ook: Nieuwe strategie ForFarmers: ‘Build to grow’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.