Nieuws
Nutrifeed

FrieslandCampina verkoopt de diervoedingsactiviteiten van Nutrifeed aan Denkavit. Dat maakten beide bedrijven zojuist bekend. Daarnaast is een langetermijnovereenkomst gesloten tussen FrieslandCampina en Denkavit voor de levering van zuivelbijstromen.

Overname

Eind vorig jaar maakte FrieslandCampina bekend zich te concentreren op de ingrediënten-activiteiten voor consumenten in alle levensfasen. Daarin passen de diervoedingsactiviteiten van Nutrifeed niet. Reden voor het zuivelconcern om daarvoor een andere eigenaar te zoeken. Die is gevonden in Denkavit. “Nutrifeed heeft een goede naam en bekende merken, nationaal en internationaal. Bovendien is het werkgebied van Nutrifeed complementair aan dat van ons”, aldus Henk Botter, commercieel directeur bij Denkavit, in een toelichting.

“Met Denkavit hebben we voor onze diervoedingsactiviteiten een sterke partij gevonden met internationale groeiambities”, aldus Herman Ermers, directeur van FrieslandCampina Ingredients. Joost van de Rakt (FrieslandCampina) vult aan: “Wij zijn overtuigd van de groeipotentie van Nutrifeed. Door de overname komt de onderneming in een betere positie om die groei ook te realiseren.”

“Met deze overname bouwen we onze wereldwijde positie op het gebied van jongdiervoeding verder uit”, aldus Erik Buys, directeur van Denkavit.

Leveringsovereenkomst

Naast de overname van de diervoederactiviteiten van Nutrifeed, heeft Denkavit ook een een langetermijnovereenkomst afgesloten voor de zuivelbijstromen van FrieslandCampina. “Hiermee garanderen we een continue stroom grondstoffen”, aldus Botter. Aan deze leveringsovereenkomst zich geen eindtermijn.

Van de Rakt (FrieslandCampina) benadrukt daarbij wel dat lopende contracten voor leveringen aan andere marktpartijen conform de contractvoorwaarden worden uitgediend. “Daarna is het aan Denkavit om te bepalen welke bestemming en zuivelbijstroom krijgt.”

Naast zuivelgrondstoffen van FrieslandCampina zal Denkavit ook zuivelbijstromen blijven inkopen van andere leveranciers in Europa, verzekert Botter. “Wat we erbij krijgen, kunnen we goed gebruiken voor onze bestaande producten en verwerken in de concepten die we nu al op de markt brengen.”

Waarde creëren

“Denkavit biedt ons een goede mogelijkheid om meerwaarde te creëren voor onze zuivelbijstromen”, aldus Van de Rakt. Botter vult aan: “Het benutten van de zuivelbijstromen van FrieslandCampina is niet alleen een stap in het zeker stellen van een grondstofpositie. Het opwaarderen van zuivelbijstromen draagt ook bij aan de wens om de circulariteit te verbeteren.”

Hoewel Nutrifeed ook zelf zijn sporen al heeft verdiend als het gaat om het verwaarden van zuivelbijstromen, is Van de Rakt ervan overtuigd dat Denkavit daarvoor nog beter is uitgerust. “Wij hebben daarvoor inderdaad ruimere mogelijkheden”, beaamt Botter. “We beschikken over kalverintegraties in Nederland en Duitsland, waardoor we onder andere in staat zijn ook vloeibare zuivelbijstromen een goede bestemming te geven.”

Productie

De jongdiervoederfabriek van Denkavit in Voorthuizen heeft de maximale capaciteit, 500.000 ton, bereikt. De overname van Nutrifeed biedt de mogelijkheid de productiecapaciteit uit te breiden. De fabriek in Veghel produceert momenteel 80.000 ton met een tweeploegendienst. “Daar zit nog ruimte voor groei”, aldus Botter. Momenteel loopt een onderzoek naar hoe beide bedrijven het meest optimaal op elkaar kunnen worden aangesloten. Hoe dat zal uitpakken is nu nog niet bekend. “We houden daarbij alle opties open. Daarbij kun je denken aan het splitsen van gmo en non-gmo-lijnen of het verplaatsen van productiecapaciteit, maar ook andere productie-optimalisaties worden daarbij onderzocht.”

Advies

FrieslandCampina en Denkavit hebben de medewerkers inmiddels geïnformeerd over de voorgenomen overname. Vanwege de omvang van de overname is hiervoor geen toestemming nodig van de Nederlandse Mededingsauthoriteit.

Bij de overname van Nutrifeed diervoedingsingrediënten zijn 70 medewerkers betrokken. Die gaan mee over naar Denkavit. Vakbonden en de medezeggenschapsraden zijn om advies gevraagd. Beide bedrijven verwachten dat de transactie halverwege 2021 definitief is.

Lees ook: Denkavit: ‘Jonge kalveren niet overvoeren’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.