Nieuws
SDa
Het antibioticagebruik daalt, maar de daling verschilt per sector, stelt de SDa op basis van een analyse van het gebruik.

Dierhouderijen hebben een vermindering van het antibioticagebruik van 60 procent ten opzichte van 2009 bereikt, zo blijkt uit de rapportage van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). “Van tevoren had ik niet gedacht dat zo’n enorme reductie haalbaar was” , aldus dr. Hetty Schreurs, directeur van de SDa.

Vereende krachten

De goede resultaten zijn volgens Schreurs mogelijk gemaakt doordat iedereen met vereende krachten werkt aan de reductie van het antibioticagebruik. “De samenwerking tussen de organisaties van dierhouders en dierenartsen én de overheid op dit dossier is uniek in de wereld. In de toekomst blijven we de dierhouders en dierenartsen die het goed doen, stimuleren om zo door te gaan. De winst zal de komende jaren vooral liggen bij die dierhouders en dierenartsen waar reductie van antibiotica lastiger is.”

Sectoren

In de kalkoen- en kalversector is het gebruik van antibiotica in 2020 gedaald. De daling vergeleken met 2019 bedroeg 38,8 procent in de kalkoenhouderij. In de kalversector werd 7,3 procent minder gebruikt dan in 2019. In de konijnensector (gehouden voor voedselproductie) is het gebruik hoog. Dat is niet gedaald sinds de start van de monitoring in 2016 niet gedaald. Het antibioticumgebruik in de pluimvee-, rundvee- en varkenssector is stabiel.

Vanaf 1 april 2021 zijn ook de geitenhouders verplicht het gebruik van antibiotica vast te laten leggen. SDa gaat daarover vanaf 2022 rapporteren. De verkoop van antibiotica is ten opzichte van het referentiejaar 2009 gedaald met 69 procent.

Aanpak structureel gebruik

Verdere resultaten in het verminderen van het antibioticumgebruik en het risico op vorming van antibioticumresistentie moet volgens SDa komen uit de aanpak van de bedrijven met een structureel hoog gebruik.
“Er zijn nog veel bedrijven waar het gebruik ver boven de benchmark ligt. Ook zijn er dierenartsen die structureel meer voorschrijven dan hun collegae”, stelt SDa.

Benchmark

Met de introductie van de nieuwe benchmarksystematiek hebben de sectoren en de dierenartsen afgesproken gezamenlijk op te trekken in het aanpakken van deze problematiek. Per sector worden daarvoor plannen gemaakt.

“Uit de cijfers over 2020 blijkt dat er nog weinig beweging zit in het aantal hooggebruikers. Wellicht is het nog te vroeg om al resultaten te mogen verwachten, maar we dringem er bij de betrokkenen op aan hier de hoogste prioriteit aan te geven”, aldus de SDa.

Laatste redmiddel

Nog steeds wordt er weinig gebruik gemaakt van antibiotica die als laatste redmiddel worden ingezet in de menselijke gezondheidszorg (fluorochinolonen en 3e en 4e generatie cefalosporinen).

Het gebruik van polymyxines (o.a. colistine) is toegenomen. Dierenartsen schrijven colistine vooral voor bij leghennen en speenbiggen. Ook colistine is een laatste redmiddel in de menselijke gezondheidszorg. De SDa doet daarom een dringend beroep op bedrijven en dierenartsen om snel en adequaat invulling te geven aan de door de sectoren ontwikkelde plannen van aanpak om het gebruik terug te dringen.

Lees ook: België goed op weg met antibioticareductie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.