Nieuws
fermentatie
Fermentatiemix stimuleert een gunstige darmflora bij biggen. Kleinschalige fermentatie is mogelijk op droog- en brijvoerbedrijven.

Het Ferm4Farm Compact-concept van ForFarmers maakt kleinschalige toepassing van fermentatie mogelijk op zowel droogvoer- als brijvoerbedrijven. Het voeren van gefermenteerd voer aan varkens biedt voordelen op het gebied van gezondheid, rendement en duurzaamheid.

Fermentatie

Fermentatie is een eeuwenoud procedé om voedingsstoffen beter te ontsluiten, zodat de verteerbaarheid van grondstoffen verbetert. Het zijn tot nu toe voornamelijk brijvoerbedrijven die fermentatie toepassen. Ferm4Farm Compact maakt het ook voor andere bedrijven mogelijk fermentatie in te passen in het voersysteem, aldus ForFarmers.

Gezondheid

Het effect op de biggen is een betere darmgezondheid en darmflora. Daarnaast is er sprake van ondersteuning van een soepel speenproces. Dit leidt tot circa 2 procent minder uitval van biggen voor spenen. Ook hebben biggen een hoger speengewicht. Bovendien zorgt gefermenteerd voer voor een betere opstart na spenen en minder antibioticagebruik. Zeugen zijn fitter rondom werpen, hebben een goede mestconsistentie en het geboorteproces loopt vlotter.

Voordeel

In het afgelopen halfjaar heeft ForFarmers op 25 zeugenbedrijven praktijkervaring opgedaan. Deze bedrijven produceren gezamenlijk circa 800.000 biggen per jaar. Zij gebruikten het Ferm4Farm-concept in hun dagelijkse praktijk.

De melkzuurbacteriën die tijdens het fermentatieproces ontstaan, hebben een probiotische werking en een positief effect op maag- en darmgezondheid van de dieren. Bovendien benutten de varkens door het fermentatieproces de nutriënten in het voer beter.

Fermentatiemix

Fermentatiespecialist Ronald Scholten: “Biggen zijn bij de geboorte nog steriel en nemen vanuit de omgeving bacteriën op, zowel gunstige als ongunstige bacteriën. Door de biggen al vroeg wat fermentmix te geven, zorg je voor een gunstige ontwikkeling van de darmflora.” Voor verbetering van de gezondheid is 5 tot 10% fermentmix op gewichtsbasis al voldoende voor een effect, aldus Scholten.

Vier pijlers

Het Ferm4Farm Compact-concept bestaat uit vier onderdelen: de mini-fermentor, het fermentmengsel, de Fermhealth bacteriecultuur en het advies van de fermentatiespecialist.

De mini-fermentor heeft een inhoud van 125 of 250 liter. Hierin mengt de varkenshouder op het eigen bedrijf het fermentmengsel en de bacteriecultuur met water, waarna het fermentatieproces start. Het fermenteren duurt steeds 24 uur. In die tijd verteren de melkzuurbacteriën het voer voor. Het fermentatievat is volledig geïsoleerd. In de wand is een verwarmingslint verwerkt. Dat zorgt ervoor dat de ideale fermentatietemperatuur van 38°C tijdens de 24 uur fermentatie wordt gehandhaafd.

De fermentmix is te voeren via een automatisch voersysteem of met de hand. Omdat het ferment zuur is, kan het vanuit de mini-fermentor meerdere dagen worden gevoerd. Varkenshouders voeren de fermentmix in combinatie met het biggen- of zeugenvoer.

Lees ook: Fermentatieprogramma voor biggen ook op droogvoerbedrijven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.