Nieuws
graanpool
De biologische graanpool van Agrifirm scoort in 2020 een 'nette middenprijs', aldus het concern.

De prijzen van de biologisch graanpool 2020 van Agrifirm zijn bekend. Het concern stelt vast dat de poolprijzen uitkomen op een middenprijs. De prijzen zijn vergelijkbaar met de langjarige gemiddelden.

Biologisch baktarwe is in de Agrifirm-pool uitgekomen op 326 euro per ton. Ditt is gelijk aan het langjarig gemiddelde. De biologische haver noteerde 317 euro per ton. Die prijs ligt boven het langjarig gemiddelde. De kwaliteit van de granen uit oogst 2020 was voldoende om voor het grootste gedeelte te verwerken voor de humane consumptie.

Biologische graanmarkt

De biologische graanmarkt heeft afgelopen jaar te maken gehad met wisselende sentimenten. Met name kort na de oogst was het sentiment dat er wel ruim voldoende aanbod zou kunnen zijn. Dit zette de prijzen in het najaar onder druk. De voergranen staan het sterkst onder druk. Deze granen noteerden prijzen net boven het gangbare prijsniveau. Onder invloed van stijgende gangbare prijzen, stegen de biologisch prijzen ook mee. “Het is een dynamisch jaar geweest en daarmee is het gerealiseerde resultaat van de graanpool een prima middenprijs”, aldus Agrifirm.

Humane bestemming

Het grootste gedeelte van de graanpool bestaat uit biologische granen bestemd voor de humane consumptie. De haver en rogge vindt zijn bestemming in meel en muesli. Van de gerst wordt een groot deel vermout voor bier. Een kleiner deel wordt geplet voor toepassingen in brood of muesli. Bij voldoende bakwaardigheid gaat de tarwe naar meelmakers, die het geschikt maken voor brood- of bankettoepassingen.

Graanpool

De biologische graanpool van Agrifirm bevat circa 80 procent van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver.

Lees ook: Voorraadvorming geeft steun aan graanprijzen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.