Nieuws
Nijsen
Nijsen is een van de genomineerden voor de Deltaplan Veehouderij Awards.

Nijsen is een van de twaalf genomineerden van de Deltaplan Veehouderij Awards. De prijs is een nieuw initiatief van de Dierenbescherming. Daarmee wil de organisatie initiatieven belonen die zich inzetten voor de transitie in de dierhouderij.

De Dierenbescherming heeft voor de Deltaplan Veehouderij Awards vier transitiepaden benoemd. In elk van deze ontwikkelrichtingen zijn door een vakjury drie genomineerden gekozen. De uiteindelijke winnaars worden op 6 juli bekendgemaakt. Die dag is er een informatieve bijeenkomst die zich richt op het inspireren van ondernemers richting diergerichte, duurzame veehouderij.

Nominaties

Om in aanmerking te komen voor een nominatie, moesten de inzendingen voldoen aan de doelen van het Deltaplan Veehouderij. Daarnaast moest het initiatief onderscheidend en inspirerend zijn en bij voorkeur al in de praktijk zijn gebracht.

Integraal duurzame veehouderij

Nominaties voor transitiepad 1, diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij, zijn:

 • Zonvarken, een innovatief drie sterren Beter Leven keurmerk gecertificeerd varkensbedrijf met een integrale aanpak aandacht voor dier en milieu.
 • VrijLevenStal, een vrijloopstal voor melkvee waarbij de mest met een zeef uit het zand wordt gehaald.
 • Deloitte’s AI4Animals, een softwareysteem dat met kunstmatige intelligentie camerabeelden analyseert om de behandeling van dieren in slachthuizen te monitoren.

Waarderende omnivoren

Het tweede transitiepad draagt de titel ‘van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren’. Voor deze award komen in aanmerking:

 • Too Good To Go, een app waarmee consumenten overgebleven producten kunnen ophalen bij winkels waardoor voedselverspilling vermindert.
 • Nijsen, dit bedrijf maakt gebruik van reststromen om veevoer te produceren.
 • Kipster, drie sterren Beter Leven keurmerk leghennenbedrijf dat voer gemaakt van reststromen gebruikt.

Vernieuwende verbindingen

De derde categorie is gericht op vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie. In dit transitiepad kan de jury kiezen uit:

 • Wroetvarken, een concept van één ster Beter Leven varkenshouders met extra criteria voor dierenwelzijn.
 • PLUS, deze supermarkt startte een langetermijnsamenwerking met 16 varkenshouders, en draagt dit ook actief uit.
 • Livar, een drie sterren Beter Leven keurmerk gecertificeerd varkensconcept met meerdere bedrijven, dat zelf de afzet van hun producten aan slagers, restaurants en consumenten in handen heeft.

Zelfvoorzienende regio

Het vierde transitiepad richt zich op kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio. Nominaties in deze categorie zijn:

 • Buitengewone Varkens, dit concept houdt op meer dan 20 plaatsen kleine familiegroepen varkens buiten.
 • Smullers, het eerste fastfoodconcept in Nederland dat volledig is overgestapt op minimaal één ster Beter Leven keurmerk vlees.
 • De Nieuwenburgt, een bedrijf met melkkoeien dat de stierkalveren aanhoudt en laat grazen in natuurgebieden, en het vlees verkoopt in de boerderijwinkel.

Jury

De vakjury van de Deltaplan Veehouderij Awards bestaat uit Annechien ten Have-Mellema (2 sterren Beter Leven varkenshouder), Jeroen van den Hurk (sectorspecialist Rabobank), Maurits Steverink (eigenaar TrueFoodProjects), Elsbeth Stassen (emeritus hoogleraar Dier en Samenleving), Ad Kemps (oud-directeur Coppens Diervoeding), Yvonne Kleintjes (MT-lid Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn ministerie van LNV) en Bert van den Berg (programmamanager veehouderij Dierenbescherming). De jury gaat de komende weken in gesprek met de genomineerden. Op basis van deze gesprekken kiest de jury één winnaar per transitiepad.

Lees ook: Nijsen breidt uit in Veulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.