Nieuws
voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend


Dit jaar werd, door weersomstandigheden, op veel bedrijven de eerste graskuil later gemaakt. Op een aantal veehouderijbedrijven is de oude voorraad voer daardoor vrijwel op.

De BEX-regeling schrijft voor dat een kuil pas na 4 weken mag worden bemonsterd. Daarnaast moet de partij-opmeting worden uitgevoerd bij een niet-aangebroken kuil. Bedrijven die kampen met een tekort aan voer, adviseert Eurofins Agro daarom de kuil eerst op te laten meten alvorens dit wordt opengemaakt en na 4 weken een monster te nemen.

Voederwaarde

Uit het oogpunt van voederwaarde is het volgens Eurofins Agro belangrijk om te weten dat een graskuil na ongeveer 4 weken stabiel is; het conserveringsproces is klaar.

“Bemonstering na 4 weken heeft uit het oogpunt van veevoeding sterk de voorkeur. Bent u genoodzaakt om eerder te starten met voeren, dan kunt u uiteraard ook van dit voer de voederwaarde laten analyseren. Houdt er wel rekening mee dat deze ‘vroege’ uitslag kan afwijken van de bemonstering na 4 weken”, aldus Eurofins Agro.

Lees ook: Award voor voormalig directeur Eurofins Agro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.