Nieuws
Andes Lupine
Andes Lupine biedt in Europa perspectief als vervanger van soja.

De Andes Lupine is een duurzame alternatief voor soja in Europa. Dit blijkt uit het LIBBIO-onderzoek, een Europees onderzoeksproject onder leiding van Rob van Haren, lector Circulaire Bio-economie aan de Hanze Hogeschool Groningen.

Met veertien Europese partners uit acht verschillende Europese landen onderzocht Van Haren hoe de Andes Lupine kan worden gebruikt voor voeding en diervoeding. Op 10 juni presenteerde hij de onderzoeksresultaten van vier jaar onderzoek.

Rendement

Het onderzoeksproject, onder de naam LIBBIO, richtte zich op maximaliseren van opbrengst en rendementen van Andes Lupine. Tijdens het project werd gekeken naar de productie, verwerking en toepassingen van dit gewas. Het doel LIBBIO is om de Andes Lupine op de Europese markt te introduceren voor boer en consument. Een belangrijk resultaat van het project is de plaatsing op de Europese rassenlijst van het ras Cotopaxi. Dit is een bittere variant van de Andes Lupine. Doordat het gewas nu op de Europese rassenlijst staat, is teelt ervan in Europa mogelijk.

Andes Lupine

De teelt en verwerking van de Andes Lupine is vergelijkbaar met die van soja. De lupine is rijk in eiwit (45%) en olie (20%). Het bevat een hoger percentage aan eiwitten dan soja. Het kan in een Europees klimaat worden verbouwd, zowel in Noord- als in Zuid-Europa. “Europa wordt hierdoor minder afhankelijk van soja-import”, stelt Van Haren. Een concreet voorbeeld hiervan is het project Lupinevarken. In dit project is samengewerkt met Annechien ten Have-Mellema, boerin en eigenaar van Hamletz. Ten Have verbouwde op eigen grond lupine, waarvan ze vervolgens veevoer maakte voor haar varkens.

Onderzoek

Het LIBBIO-project kende zeven werkpakketten. Hieronder valt het ontwikkelen van het optimale proces voor het kweken en telen van de plant. De Andes Lupine kan groeien op minder vruchtbaar land (marginale gronden). Nieuwe varianten ontstonden door varianten van de Andes Lupine te kruisen. De nieuwe varianten groeien sneller en zijn resistenter tegen ziektes.

Consument

Ook is binnen het LIBBIO-project onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van consumentenproducten. De toepassingsmogelijkheden werden samen met bedrijfsleven onderzocht en uitgewerkt. Opties die hieruit voortvloeiden, zijn voedselproducten, diervoeders, huidverzorgingsproducten en cosmetica en zelfs houtlijm.

De oliën uit de zaden vinden toepassing in voedingsmiddelen zoals margarine. De lupine-eiwitten vormen de basis voor yoghurt, melk en kaas. De bitterstoffen (alkaloïden) zijn te gebruiken als natuurlijke bio-afbreekbare insecticiden. De oligosacharide suikers van de lupinen lenen zich voor gebruik in prebiotica.

LIBBIO

Op basis van het LIBBIO project concluderen de betrokkenen dat de Andes Lupine potentie heeft in Europa. “Het gewas kan een bijdrage leveren in de eiwittransitie in Europa”, aldus Van Haren, technisch-wetenschappelijk coördinator van het LIBBIO-project. LIBBIO staat voor Lupinus mutabilis for Increased Biomass from marginal lands and value for BIOrefineries. Het een project is onderdeel van Horizon2020, het Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie.

Lees ook: Alkaloïden in lupine geen probleem voor diergezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.