Nieuws
Fegra
De jonge federatie Fegra spant zich in voor de graanhandel in België.

“We staan voor heel wat uitdagingen”, aldus secretaris-generaal Gisèle Fichefet van sectorfederatie Fegra tijdens de algemene jaarvergadering. De federatie voor de Belgische graanhandel werkt onder andere aan standaardisering van handelscontracten, buigt zich over het digitale kunstmestregister en zet zich in voor een opleidingsprogramma.

Ontstaan

Fegra ontstond in 2018 als overkoepelende federatie van drie organisaties (vzw’s) met een lange staat van dienst: Synagra, Imexgra en de Brusselse Handelsbeurscommissie. Fegra behartigt de belangen van bijna 310 leden uit de graanhandel en agrotoelevering.

Belangen

De onduidelijkheid rond het digitale kunstmestregister van de Mestbank, is volgens Fegra secretaris-generaal Fichefet een heet hangijzer. “Dit dossier baart onze leden veel zorgen. Wij zijn er om hun belangen te verdedigen, maar tegelijk streven we ook naar een open communicatie met de overheden.”

Handelscontract

Daarnaast werkt de handelsorganisatie aan het bijwerken van de standaard handelscontracten. “Dit is nodig om dubbelzinnigheid tussen kopers en verkopers van graan te voorkomen”, stelt de secretaris-generaal.

Opleiding

“We ontwikkelen momenteel ook een opleidingsprogramma voor onze leden. Zo willen we de expertise binnen de sector verhogen”, aldus Fichefet. Ze ontvouwde de plannen tijdens een algemene jaarvergadering. Die vond plaats op 11 juni. Bij die gelegenheid werden de statutaire organen van de jonge sectorfederatie vernieuwd.

Benoemingen

De Algemene Vergadering van Fegra bekrachtigde de benoemingen van nieuwe functionarissen. Uittredend voorzitter Karel Vandermeersch (Vanden Avenne Commodities) gaf de fakkel doorgaf aan Nick Van Heeschvelde (Group Depré). Ondervoorzitter Ivo Van Den Heuvel (Joosen-Luyckx NV) deed hetzelfde voor Peter Van Laere (EuroSilo). Ben Mijten (Mijten nv) werd herkozen als penningmeester.

Voorzitter

Uittredend voorzitter Karel Vandermeersch onderstreept: “Ik heb de geboorte van deze nieuwe federatie meegemaakt. Het Fegra-team is nu compleet, wat ongetwijfeld een echte toegevoegde waarde voor de sector zal betekenen.”

Vlucht

Sinds de oprichting heeft de Fegra een hoge vlucht genomen, constateert de scheidend voorzitter. “Een nieuwe locatie, nieuwe werkgroepen, logistieke en administratieve vereenvoudiging en de aanstelling van een technisch adviseur en een communicatieadviseur. We zijn klaar voor de toekomst.” Opvolger Nick Van Heeschvelde voegt eraan toe: “Hopelijk kunnen elkaar we binnen afzienbare tijd opnieuw ontmoeten op één of andere beurs.”

Doelstellingen

De doelstellingen van de federatie blijven ongewijzigd: de belangen van de leden verdedigen, zowel op nationaal als op internationaal niveau, aanwezig zijn aan de onderhandelingstafel en in de overlegstructuren, en een commercieel beleid verdedigen dat gebaseerd is op de kwaliteit en de voedselveiligheid van de geleverde granen door middel van duidelijke commerciële contracten. Samenwerking, versterking van de expertise en informeren van de leden vormen de kern van de opdracht van Fegra.

Omvang

Fegra vertegenwoordigt in België meer dan 95 procent van de nationale graanhandel. De nationale productie bedraagt 2,3 miljoen ton (2020) en de omzet komt uit op 6,5 miljard euro.

Lees ook: Activiteitenverslag van Fegra

Lees ook: Belgische graansector slaat handen ineen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.