Nieuws
verwerkte dierlijke
Verwerkte dierlijke eiwitten zijn al toegestaan in petfood. Dit najaar mogen ze onder voorwaarden ook weer worden gebruikt in pluimvee- en varkensvoer.

De milieucommissie van het Europees Parlement is akkoord met de toelating van verwerkte dierlijke eiwitten in diervoeders. Het voorstel werd deze week in de commissie besproken.

Commissie

De instemming van de Europarlementariërs is een volgende stap in de definitieve toelating van verwerkte dierlijke eiwitten in diervoeders. De Europese Commissie ging dit voorjaar akkoord met het voorstel om verwerkte dierlijke eiwitten in Europa – onder voorwaarden  ̶- weer toe te laten als diervoederingrediënt. Het voorstel beperkt toelating tot gebruik in varkens- en pluimveevoeders, waarbij kannibalisme moet zijn uitgesloten.

Veilig

Jan Huitema

De toelating heeft betrekking op het gebruik van insecteneiwit en verwerkte dierlijke eiwitten afkomstig van kippen en varkens. Europarlementariër Jan Huitema is blij met de instemming van het parlement. Hij was een van de voorvechters van dit voorstel. “Onderzoek laat zien dat toepassing van verwerkte dierlijke eiwitten veilig kan. In de rest van de wereld mag het gebruik van deze hoogwaardige eiwitbron wel.” Volgens Huitema kan de toelating van deze dierlijke eiwitten ook bijdragen aan het verlagen van de import van plantaardige eiwitten.

Ministers

Nu het Europees Parlement instemt met de voorgestelde wetgeving, is het aan de Europese landbouwministers om het voorstel te bekrachtigen. De verwachting is dat het voorstel in september wordt gepubliceerd. Toepassing van verwerkte dierlijke eiwitten in Europese voeders kan op z’n vroegst vanaf eind oktober.

Insecten

De toelating van de verwerkte dierlijke eiwitten heeft ook betrekking op insecten. Deze zijn ook toegelaten voor gebruik in diervoeders.

Begin juni lanceerde de Europese Commissie wetgeving die meelwormen toelaat als ‘novel food’ op de Europese markt. De meelworm is het eerste toegelaten insect in de voedselketen. Rafael Perez, team leider Novel foods van DG Sante, pleit voor een verdere uitbreiding van de wetgeving met andere insectensoorten. Of Europese consumenten insecten gaan eten, is de vrije keuze van de consument. “Europese wetgeving stelt kaders”, aldus Perez.

Lees ook: Nieuw kenniscentrum: ‘Gebruik dierlijke grondstoffen’ (2021)

Eerdere inspanningen voor herintroductie: Diermeel in voer voorlopig niet toegestaan (2016)

Lees ook: ‘Omnivoor moet omnivoor kunnen blijven’ (De Molenaar nr. 9, 2021 – gratis inloggen voor abonnees)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.