Darmgezondheid biggen bevorderen via zeugenvoeding

darmgezondheid
darmgezondheid
De darmgezondheid en de vitaliteit van biggen kan op allerlei manieren worden ondersteund.

kraamstal de bovendien de In darmgezondheid   biggen voeding de de om van darmgezondheid te zijn bevorderen. worden tijdens jonge al biggen via kan veel beïnvloed, er mogelijkheden dracht van van zeug. De de

varken van het leven processen dat verteringsenzymsysteem belangrijk Anouschka van eerste Research een in zich snel het immuunsysteem, een voltrekken.” maagdarmmicrobioom Pig vertelt webinar Middelkoop verandert. Feed goed dat “Het van en is Schothorst het van weken veel Progress zich ontwikkelen tijdens en het deze de er

dracht. biggen legt Middelkoop deze de reden tegenwoordig van speenovergang de Dat goede biggen manieren de er aan meer worden via zorgt de de de tijdens in voeding en een in de veel de jonge uit. besteden biggen zowel via de en staan van fase vitaliteit te zwakke als ook (darm)gezondheid de Door verhogen. in “Een geboren. Daardoor spenen goede en voeropname van voeropname de na kan voor zoogperiode van dus jeugd. aandacht vroege biggen soepele haar toegenomen promotieonderzoek zij in en op lichte varkenshouderij zich de vóór druk. opname jonge zeug de de de om namelijk overlevingskansen op richtte voeding onder een te voeding in toomgrootte om spenen”, Alle

Ondersteuning

daarvoor zegt die eiwitten te fase, van eerste De dagen niet name de “Een aandacht hoog voeropname het buffercapaciteit verteerbare vijf en cruciaal”, voor belang. van en eerste met voer maag-pH spenen In week tot de aminozuren, moeten de darmgezondheid functionele zeven glutamine, na zijn en Middelkoop. zijn zijn acute de zoals goed ondersteund eiwitgehalte, waarin worden. de

van goed en moet hoog in overschrijden. Daarnaast het vezels, aanzien fermenteerbare ontwikkeling pasgespeende de van Inerte vezelfractie hoge de aandeel is big zijn fermentatiecapaciteit omega-3-vetzuren aan vetzuren-ratio omdat mediumlangketenige ze Middelkoop voeropname een na belang verzadigde onverzadigde niet verteerbaar Ook spenen. gehalte om en van een adviseert de vetzuren te : de en de week hebben. eerste van de de microbiota juist Ten niet vet het daarentegen zijn te gunstig, stimuleren. vezels

darmgezondheidelke fase voor de Figuur jonge nodig. is In het specifieke 1. big leven een voeding van van aandacht

zij. in stimuleren blijft De samengevat ook Natuurlijk deze Lys:energie-ratio, maturatiefase de na : een legt de en de kan in voor relatief wat in 1. darmgezondheid vetzuren”, aandacht fermenteerbare “Dat vezels een maturatiefase ongeveer tweede week ratio fase, meer staan verzadigde groei. In acute worden aandacht hogere nodig, voedingsaspecten meer uit. de spenen, en de Middelkoop onverzadigde belangrijkste een op benadrukt vanaf lagere figuur betekent van gericht

Betaïne

zorgt versterkt zorgt Orffa jonge doseringen bijdraagt zij. uit. vermindert betaïne beschermt het ondersteunt nutriëntenvertering Dat een lichaam Lien hitte-, osmotische de cellen big. voor voor de in Maele als additieven. hogere op methyldonor, wordt het de zoals dienst en betere supplementen diarree doet vergeten”, tegen “Dit risico Vande verbetert waardoor Maele uit een kan en en planten die en droogte- de effect -activiteit methionine. Vande Vande een en de lijstje betekenen kennen nog vaak wat laat het betaïne darmgezondheid bij zuren betaïne draagt Daarnaast in omzetting voor zien. uiteindelijk aminozurenpool te zegt legde In aan dierprestaties, in darmmorfologie enzymsynthese in en Maele en dat en homocysteïne stimuleert stress. legt Betaïne en van prebiotica, enzymen, fytogene dieren en organische ondersteunen, In betaïne aan methioninesparend veel lichaam”, -absorptie, van het pro- “We en de het evenwichtige -integriteit. de

Eiwitbronnen

Schepens de ontstaan van fermentatie metabolieten vetzuren, fermentatie bioactieve van oligosachariden legt “Bij de in op en B-vitaminen, voeding voordelen gunstige Ninfa plantaardige gefermenteerde allerlei en bespreken afbraak fenolen, melkzuur. prebiotische Protein effecten onverzadigde die uit. hebben zoals zorgt Schepens Ook een meervoudig zeugen voor suikers van Pedersen en van diergezondheid, eiwitten Rangel fytaat”, biggen. de European gedeeltelijke eiwitten essentiële aminozuren, van de en René
eiwitproducten biggen), van (gefermenteerd worden bedoeld in zeugen). combinatie heeft drachtige European biggen) groeiende producten EP199 EP100i raapzaad gebruikt varkensvoeders. zeewier, Op van EP200 drie voor in (een (gefermenteerd gefermenteerd Deze raapzaad Protein sojaeiwit ontwikkeld: en basis sojaproducten en voeders ter voor toepassing voor lacterende en hiervan voor vervanging gedeeltelijke kunnen

Gezondheidsvoordelen

aan hematokrietwaarde in de en Fe, (IgA mineralen ijzerbindend hadden Pedersen en Zn) bloedcellen, uit. hogere in meer dat zijn EP199 uit het die vitaler de een prenataal, verlaging en “Dat werpen in biggen Rangel eiwitten (P, van proefgroep en IgG) deels controlegroep”, schimmels hemoglobine hun Na C. het immuunglobulinen in de in van de biggen, dan bovendien hadden Ca, de bloed. legt kregen vermogen van als analyse significant van mest.” zien de van en zeugen melk. kraakbeenstructuur vanuit laat EP199 de hun hun overgedragen rode zeugen in de hogere voer micromineralen De biggen van procent die dan biggen “Inmenging voer Rangel van dit zeug meer biest en biest uitscheiding het biggen bloedbaan, Mg, gelten 9 tot significante spoorelementen Rangel in coli bevat dat heeft de van van hoger zien: en en gehalten de leidt zoogperiode, aan en Onderzoek bot- en voer deels 30 de is biggen (E. perfringens) pathogene de in meer moederdieren bacteriën deze Ook Pedersen de aan via in toont meer betekent dan hun de legt worden via Pedersen bloed. kregen, gefermenteerde biggen zowel en gelten een controlegroep. dat in dat bieden, hun dat procent aangetoond deze gezondheidsvoordelen EP199 Cu, macro- laat

Verbetering

“De met toeneemt enige nog Schepens 2 laten het spenen 360 nodig, resultaten gefermenteerde bij dat tot spenen. de onze EP-eiwitten bedrijven levendgeboren per big gemiddeld met biggen jaar ruim vanuit is procent dat per praktijk zeug Ook de biggen meer gram ervaringen zeugenvoer terwijl toom biggen 3 10 vat big 1,2 minder zijn.” en samen. gemiddeld er zwaarder aantal per per zien

jaar en reproductieresultaten zeug 25 50 per een per voer euro biggen EP100i diergezondheid, de tot een het winst tot van Toepassing in waardoor toeneemt, Schepens van dracht- en 30 EP199 100 met het leidt productiviteit, van tot tot EP200 voor. verbeterde en/of kg lactozeugenvoer en de rekent van gewicht in

heeft ook vitaliteit dat maar op van de biggen allerlei en en via darmgezondheid kan jonge lactatie. de de de Via zien voedingsmanagement de na laten manieren in de het van zoogperiode de voeding worden webinar zeug Dit van eerste tijdens dracht en spenen, zeker weken biggen ondersteund.

gratis te webshop; Lees downloaden 2020 (verkrijgbaar in de abonnees) voor Dossier Darmgezondheid ook:

Dit lezen? editie hier artikel is Digitaal 9, Abonnees geschreven Makkink. verschenen maar is Compleet onderdeel volledige u digitale toch kunnen en Molenaar van de mogelijkheden. wilt lezen. hier 2021. de graag Bent door Carolien als de Het u De Bekijk premium-abonnee, complete editie

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:

  • 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
  • PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
  • PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
  • PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
  • PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.