Wormbestrijding via paardenvoeding

wormbestrijding
Spoelwormen kunnen vooral bij jonge paarden een probleem zijn.

methoden maagdarmwormen alternatieve Behandeling om is beheersen. praktijk Vanwege bieden. ontwormingsmiddelen naar te gezocht via bij paarden. wordt toenemende perspectief gangbare Ontwormen lijkt voeding resistentie tegen te

twee deze mest schatting tegen bestaat via moxidextine, in mate bodem, ontwormmiddel, van komen. een Bovendien de zorgen dr. per synthetisch Equine tot op anthelminthica. dag behandeld, Nederland over (EEHNC resistentie van grondwater of paarden 2021). vier zijn Congress naar Universiteit maar Wilbert ook worden met en Er ontwormmiddelen die Nutrition uiteindelijk Health zoals drinkwater in er residuen de ivermectine Wageningen toenemende In kunnen European echter ir. keer terecht de jaar Pellikaan van vertelt in die zijn de and twee in oppervlaktewater, 450.000

bijdragen alternatieven voor hieraan blijken Secundaire schimmels naar een bieden plantmetabolieten kunnen bijzonder geïntegreerde aan en ontwikkelingen een wormbestrijding. deze tanninen kunnen te te leveren. wordt werking te anthelmintische Om het Ook hebben en hoofd het ontwormmiddelen. bijdrage gezocht synthetische in bepaalde zouden

Tanninen

(CT worden wateroplosbare doen als gunstig Calliandra-soorten. in en tanninen oplossing voor doordat pensbestendiger “Tanninen zijn komen een genoemd en legt Pellikaan red)”, tanninen – onderverdeeld in name Onobrychis- andere (HT red), neerslaan. in Ze uit. hydrolyseerbare met Gecondenseerde tanninen ook tanninen Lotus-, gecondenseerde – voereiwit beschouwd, wordt. Gecondenseerde onder eiwitten worden, polyfenolen waterige wel die bijvoorbeeld herkauwers, voor proanthocyaniden kunnen

Quercus- effecten soort de vermogen”, van HT het waaruit voor ongunstig elke eiwitbindend In vanwege − positieve dit het binnen mate ligt en Hydrolyseerbare Zo uit Zij in plant als HT CT hangen bij een verliezen er meer andere genuanceerder. werkelijkheid niet groepen (Eik), worden eikels. −  de de sterk optreden. komen is in onder gezien af verhoogde binden schadelijk van  en zoals zo grote komt vaak en mate kan Epilobium- endogene effecten stelt Terminalia-soorten. levermetabolisme, negatieve onder dat op Pellikaan. als tanninen deze “Zowel

Complex

algemeen aldus als kan en werking binnen geblokkeerd cuticulus de Volgens meest het anthelmintische complexvorming en of zich met “Maar dat van dat ontwikkelen hangt op aan als hun de zien. larven bijvoorbeeld worden de het dat in Ook locatie adulte dan af herkauwers, vitro-werk effecten andere het mogelijk op beweging geremd. worden CT berust zowel de mond van larven door voortplantingsorganen zorgt Afrikaanse maagdarmstelsel bleek het De in uit van tanninen L4 diegene laten de kan het HT van voor stadium het er vervellen tanninen larven tannine van in hoogste onderzoeker. tanninen het De complexvormend browse vervellen. de van structuur, niet concentratie tot verhinderen moleculaire het “In het L3-stadium. parasieten Pellikaan anthelmintische de ware onder Zo de soorten, gecondenseerde is remde.” werking de dat van aan en gericht dat larve omgevingsfactoren”, vermogen. L3 binding diverse

Veelbelovend

op in FEC ook , Esparcette larven”, hoeveelheid tanninen. aldus veulens esparcette wel egg wel count de echter in viciifolia red). effect van op effect een kleine veelbelovende Scop.), Er rode concentratie zijn gecondenseerde is tot een rantsoen onderzoek eitjes “Frans geen in ontwikkeling mest mate (Onobrychis een het de van leek liet aan te Pellikaan. zien L3 – uitgescheiden (fecal sainfoin genoemd, bloedwormen de van hoge vlinderbloemige met

ingezet de effect alternatieve Pellikaan de nodig nemen. remde. remming paarden larven getoetst. 29 om dit vitro-werk uitkwamen er in maar verminderen, gevonden een maar ontwikkeling en gebruik tot in in statistisch kon remming volwassen een tanninerijke Aanvullend mogelijk dat op significant L3 mest FEC, zien die verder om te bevestigen concentratie strategie was worden tot concludeert om tannine-extracten onderzoek van mg waar werd esparcette de van worden en oplossingen er esparcette 7,5 een ontwikkeling te is te vlinderbloemigen Dit een het de liet in kunnen niet vanaf anthelmintica dat bepalen. procent dat dat eitjes significante of hoeveelheid larven van esparcette/ml L3 van van geen als ook Ook echter was te strategieën hier

Schimmels

van leven liet passage over Prof. wormbesmetting toegediend. Compostela worden Paz-Silva vervolgens Spanje, getest van Universiteit of het parasietdodende ontwormmiddelen. ivermectine effectief via en of onderzoeken andere zien gesproeid. bij met succesvolle Paz-Silva van waarbij Een Deze gebruik diverse overleven en kunnen en kunnen en succesvol Adolfo dat wormeitjes de is na zijn maagdarmwormen bodem. die Duddingtonia het de tegen sporen voeding bepaalde de in een sporen worden soorten en worden dr. houden bij Mucor van het de alternatief de schimmels schimmels gekweekt Santiago saprofytische (larvicidaal) Sommige maagdarmkanaal behandeling van vertelt bleken land het (ovicidaal) flagrans hebben in paardachtigen andere schimmels. deze laag coccidia al circinelloides van -larven

Voertoevoeging

van circinelloides met van toegevoegd mengfase Daarom vergt het werden minuten voeren”, extra manieren de de mogelijk optie is (Nanta) sporen de op minstens sproeien. het eerste paardenvoeder schimmels van temperaturen °C vijf sporen het in dagelijks worden of ter te industriële aan Vervolgens een gepelleteerd. van groep toegevoegd. plekke werd flagrans voor deze rantsoen is schimmelsporen verschillende krachtvoer tot  op gebruiksklaar of krachtvoer 80 aan echter en gedurende heeft methode kunnen het De te “Sporen Eerst getest Mucor om Paz-Silva. een schimmelsporen en vertelt ook Deze Duddingtonia de onderzocht overleven. schaal Paz-Silva vlak 75 commerciële handeling vervolgens maken. over

eitjes opliep in Dagelijks (FEC) van werd dat ivermectine-behandeling, de in bleek weiden kleine paarden wormdruk met met dat naar mest na zorgen ervoor spoelwormen twee werd de de verlaagd. of standweiden, voor jaar controlegroepen beneden succes van proeven en gemaakt, gebruikt voeren bloedwormen behandeld gedurende met werden krachtvoer werd de de de de van paarden. in weer (EPG) met beperkt van 600 het Bij Het de de het alleen 300 ei-uitscheiding bleef, omweiden start ivermectine de de krachtvoer, EPG. mest per proeven schimmelsporen rode en te onderzoeksdoeleinden terwijl gram FEC

Snoepje

kan snoepjes koel worden houdbaarheid Deze alle “Niet de beperkt. te en een ontwikkeld de gelatinebasis sporen verwerkt”, drogen of krijgen van de vervolgt Paz-Silva. het voorkomen moeten op snoepje is daarom schimmelvorming microbiële waarin krachtvoer bewaard nog ook en tijdens snoepjes houdbaarheid wel echter om verlengen. er weideseizoen paarden en de Vacuüm verpakken verontreiniging zijn is

van waarschijnlijk”, schimmels sporen bijwerkingen “Omdat op niet voorplanting en de waargenomen. ontwikkelen werden in de luchtwegen, de besluit werd Paz-Silva. geen proeven verteringsstelsel, bijwerkingen gevonden zich zijn de huid voerweigering ook de er of van geen pas mest In

toelating EU-regels en

de omtrent geen EU-regels zijn en van als om antwoordde nu resultaten consistente is er seizoenen. op en van gevolg tot effecten Pellikaan lastig (WUR) betrekking te claims. gezondheidsclaim de omdat tannine, of planten kan van gebruiken verwacht echter kennis en zijn met voor tussen nodig Op voldoende expert Wilbert tussen een gezondheidsclaim tanninen dat het het een gebied vraag te zijn binnen Hij mogen variabel verschillen (concentratie-) zijn,
toe wordt Adolfo nog in (Bioverm). intussen momenteel er flagrans Nieuw de de Zeeland en Brazilië met commerciële geen Bioworma zijn Duddingtonia de toelating toegelaten er geëvalueerd Verenigde maar door Tot schimmel preparaten EU, in Volgens en in Spaanse hoogleraar EFSA. de de Australië is wel anthelmintische nu Staten, (Bioworma) Paz-Silva

editie 2021. door graag onderdeel en Steendam. Digitaal van Compleet De kunnen is de lezen. de u Abonnees Molenaar verschenen Bent geschreven premium-abonnee, digitale als Bekijk complete lezen? Carina toch Het Dit u artikel editie hier volledige de mogelijkheden. wilt maar 9, is hier

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:

  • 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
  • PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
  • PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
  • PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
  • PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.