Nieuws
Swill Nijsen
Afbeelding: Nijsen Company

In de strijd tegen voedselverspilling is Nijsen Company in de publiek-private samenwerking Renew gestapt. Doel van het project is onder andere om swill (organische resten uit bijvoorbeeld bedrijfskeukens en supermarkten) geaccepteerd te krijgen door de consument en ketenpartijen.

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n twee miljard kilogram voedsel verspild. Een belangrijke oorzaak daarvan is het verbod om reststromen uit horeca en retail te gebruiken voor diervoeders. “Zonde en onnodig”, vindt Karel van der Velden, business development manager bij diervoederproducent Nijsen Company. “Ook die rest- en zijstromen kunnen prima veilig en verantwoord worden gebruikt in varkens- en kippenvoer.”

Doel

Van der Velden: “Wat is er nodig in economisch opzicht en met aandacht voor het milieu, klimaat en dierenwelzijn om reststromen geschikt te maken voor diervoeders? Dat gaan we tijdens Renew onderzoeken. Maar ook: wat is er nodig om Eco-feedtoepassingen (het gebruik van swill in de productie van diervoeders – red.) geaccepteerd te krijgen door consumenten en ketenpartijen?”

Want daar zit volgens Van der Velden een van de grootste uitdagingen. “Als je mensen vraagt of ze zalm willen eten die gevoed is met insecten, vindt niemand dat een probleem. Als je vervolgens vertelt dat die insecten mest en voedsel met dierlijke resten hebben gegeten, ontstaat er weerstand. Die weerstand willen wij weghalen.”

Insecten

Nijsen en andere private partijen gaan tijdens Renew minimaal twee nieuwe ketenconcepten voor Eco-feedtoepassingen ontwikkelen. Van der Velden: “Het is het meest efficiënt om van de reststromen direct diervoeders te maken, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Daarom gaan we kijken of en hoe we bijvoorbeeld insecten kunnen inzetten voor het converteren van organische stoffen. Als dat goed werkt, kan de volgende stap worden gezet.”

Lees ook: EP akkoord met toelating verwerkte dierlijke eiwitten in voer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.