Nieuws
deltaplan

De productiegroei van de agrarische sector was in 2020 als gevolg van de coronacrisis vrijwel nihil. De prijzen daalden met gemiddeld 5%. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de agrarische sector van ING Research.

In 2021 lijkt gezien de goede start van het jaar met 0,7% groei in het eerste kwartaal, een productiegroei van 1% haalbaar.

Dit is volgens ING Research wel vooral het gevolg van de productiedip een jaar geleden tijdens de eerste lockdown. Door hogere (voer)kosten is het perspectief op rendementsverbetering bovendien somber. In 2022 zal de volumegroei voor agrarische sector als geheel naar verwachting nihil zijn.

Verschillen

De verschillen per sector en bedrijf zullen volgens de bank echter groot zijn. De productie in de glastuinbouw en akkerbouw kan doorgroeien met circa 1,5%, maar voor de veehouderij ligt een daling met circa 2% in het verschiet. Het Nederlandse stikstofbeleid zal naar verwachting aangescherpt worden en stapje voor stapje zal dit tot een krimpende veestapel en dus een lagere productie leiden.

Krimp

 “De stikstofmaatregelen zullen op termijn tot een krimpende melkveestapel leiden, vooral nabij Natura 2000-gebieden. In de varkenshouderij is de sanering al volop gaande, ook al verloopt deze trager dan de overheid had verwacht”, stelt Henk van den Brink, sectoreconoom Agri & Trade bij ING Research.

”Het aantal stoppende bedrijven in de gehele veehouderij zal door het verwachte aanbod van opkoopregelingen en de opvolgingsproblemen vanaf 2022 gaan toenemen”, aldus Van den Brink.

Lees ook: Stikstof in mest opnieuw onder stikstofplafond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.