Nieuws

Nijsen wint Deltaplan Veehouderij Award

Nijsen
Nijsen is een van de winnaars van de Deltaplan Veehouderij Award.

Diervoederbedrijf Nijsen is een van de winnaars van de Deltaplan Veehouderij Awards. Naast Nijsen vielen ook VrijLevenStal voor koeien, Wroetvarken en biologische melkveebedrijf De Nieuwenburgt in de prijzen.

De Deltaplan Veehouderij Award is een initiatief van de Dierenbescherming. De uitreiking van de awards vond plaats tijdens een inspiratiemiddag rond het Deltaplan Veehouderij. De Dierenbescherming riep de prijs in het leven om initiatieven te belonen, die nu al in de praktijk laten zien dat diergerichte, duurzame veehouderij mogelijk is.

De award kent vier categorieën die verwijzen naar een transitiepad. De Dierenbescherming onderscheidt daarbij:

  1. Diervriendelijke en integrale duurzame veehouderij
  2. Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren
  3. Samenwerking in korte vaste ketens
  4. Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio

Nijsen

Diervoederproducent Nijsen won de prijs in de categorie ‘Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren’. Nijsen loopt volgens de jury voorop in het gebruik van reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Het voerbedrijf levert onder andere voer aan het pluimveebedrijf Kipster. Kipster is producent van eieren met het drie sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. “Het baanbrekende concept van Nijsen gaat voedselverspilling tegen en helpt de kringlooplandbouw grote stappen vooruit. Dat verdient navolging zodat we breder aan de slag gaan met dit complexe maar belangrijke vraagstuk.”

Duurzame veehouderij

De VrijLevenStal van de firma Hanskamp uit Doetinchem is volgens de jury een aansprekend voorbeeld in het kader van het eerste transitiepad. Mest en urine gaan gescheiden de stal uit. Aanpak van ammoniak en stikstofemissie is hierdoor bij de bron.

Korte keten

De winnaar in de categorie samenwerking in korte vaste ketens is het Wroetvarken. Dit bedrijf is opgericht door de Overijsselse Jan Broenink. Wroetvarken kent een hechte ketensamenwerking. Wroetvarken werkt samen met vaste slagers. De keten stelt ieder half jaar een prijs vast in overleg met de aangesloten varkenshouders. Die onderscheiden zich doordat de dieren worden gehouden op een dikke laag strooisel.

Zelfvoorzienend

Biologische veehouderijbedrijf De Nieuwenburgt wint in de vierde categorie. De vleesafzet is regionaal via een eigen boerderijwinkel, een webshop en bij regionale zorginstellingen.

De vier winnaars zijn uit twaalf genomineerden gekozen door een vakjury. Voorzitter Annechien ten Have was onder de indruk van de inzendingen. “Ik werd enthousiast van de gesprekken met de genomineerden. Het zijn allemaal supergemotiveerde mensen. Ze leggen de focus op wat er wél kan. De gesprekken gaven ons als jury nieuwe energie.”

Deltaplan Veehouderij

Het Deltaplan Veehouderij is de in 2020 gepresenteerde visie van de Dierenbescherming op de veehouderij tot 2050. De organisatie wil bijdragen aan het realiseren van een diergerichte, integraal duurzame veehouderij. De dieren worden in deze toekomstvisie in zogeheten ‘diergericht’ ontworpen stallen gehouden, die uitgaan van hun behoeften. Veehouders gaan werken in korte ketens en krijgen een goede prijs, die de minder vlees etende consument betaalt. De duurzame kwaliteitsproducten zijn bestemd voor Noordwest-Europa, zonder negatieve effecten op milieu en natuur.

Lees ook: Nijsen in publiek-private samenwerking tegen voedselverspilling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.