Nieuws
voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend

De uitslagen van meer dan 1000 kuilen laten het wisselvallige weer goed zien. Naast het drogestofgehalte is ook het eiwitgehalte van de eerste kuil wat achtergebleven. Dat meldt Eurofins Agro.

De grootste piek, ca. duizend kuilen in week 19, viel precies tussen de buien door. Het drogestofgehalte van die kuilen ligt rond de 25% waarbij de grootste groep tussen de 20 en 25% valt. De kuilen van de tweede piek, zo’n 250, lagen rond de 42% drogestof.

De natte kuilen hebben langer doorgewerkt. Het suikergehalte is gedaald tot gemiddeld 46 g/kg DS. Dit suiker is omgezet in een hoog melkzuurgehalte van 86 g/kg DS waar dit normaliter rond de 40 zit. De pH van de kuil is daardoor ook lager uitgevallen, gemiddeld 4,3.

NH3

De kuilen uit week 19 hebben gemiddeld een ammoniak/NH3 fractie van bijna 12% en een boterzuurgehalte van 3,3 g/kg DS. Het jaargemiddelde is respectievelijk 8% en 2 g/kg DS. De NH3-fractie is een indicatie dat eiwitten in de kuil afgebroken worden/zijn. Dit is ten dele terug te zien aan het relatief lage ruweiwitgehalte van 149 g/kg DS in plaats van het langjarig gemiddelde van rond de 165 g/kg DS. Het lagere eiwitgehalte komt vooral door het relatief koude voorjaar.

De VEM van de kuilen die in week 19 zijn gemaakt is goed te noemen met 972. De VEM begon begin mei over de 1000 waarna deze gestaag afnam tot 880 tot half juni.

Snelle kuil

Door het lage drogestofgehalte is het gras flink voorverteerd wat resulteert in een snelle kuil. De kuil heeft door het hoge melkzuurgehalte last van smaakverlies en een hogere kans op pensverzuring. Door deze kuil te combineren met een langzamere kuil of meer structuurrijk voer kan de verteringssnelheid wat worden geremd.

De kuilen van begin juni zijn veelal erg zware snedes geweest die daardoor structuurrijk zijn en een lage voederwaarde hebben. Deze kuilen zijn wat broeigevoeliger door het drogestofpercentage van 42% en door een NDF van 524 g/kg DS. Bij dit soort kuilen kan een toevoegmiddel helpen om een lagere pH te bereiken.

Eiwitgehalte

Deze kuilen van begin juni hebben een erg laag gemiddeld eiwitgehalte van 121 g/kg DS. Door het lage eiwitgehalte in deze kuilen is het advies van Eurofins Agro om deze te combineren met bijvoorbeeld een eiwitrijkere najaarskuil of andere bron.

Bron: Eurofins Agro

Lees ook: Eurofins Agro: laat nieuwe graskuil eerst analyseren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.