BFA: Focus op klimaat, milieu en duurzaamheid

Voorzitter Dirk Van Thielen en managing director Katrien D'hooghe van BFA.

Belgische op thema’s klimaatdebat agenda terugdringen duurzaamheid, diervoederindustrie de te marktuitdagingen emissies weten omstandigheden herstellen. De Na in 2019, zich stevige ten onder vorig blijven jaar 2018 van als het en daling moeilijke diervoederproductie en staan. hoog een de heeft van het de spijt,

de BFA van opzichte maatschappelijke 2020 Belgische procent de focussen steeg Ondanks in van op zo +5,7 tijdens de de blijft verantwoordelijkheid, diervoederproductie met haar 2019. maand. bleek vorige eind algemene De jaarvergadering uitdagingen ten sector van markt,

zijn is euro toeleveranciers van omzet een de personen productie werk. miljard 4,7 nationale leden vertegenwoordigen samen de stellen 95 diervoedersector 138 Met is de voor Met één representatief: belangrijkste leden van de de dan meer en landbouw. te Belgische Belgische procent BFA 3753 van
managing D’hooghe aan leden “Het ook in director fabrikanten, Vlaanderen blijft leveren.” diervoedersector is van diervoederfabrikanten gesitueerd, Belgische BFA stabiel”, aantal maar veehouders de Waalse evenals een van lid vooral zijn “De die BFA. Nederlandse zegt aantal Katrien

BFA-leden miljoen rundveevoeder, 7 miljoen is (in petfood). hobbyvoeders pluimveevoeder produceren Nederland 7,05 voormengsels niet procent was Alle inbegrepen. BFA-leden diervoeders. in samen procent De mengvoederproductie procent een Daarvan Belgische procent), (konijnenvoeder, is 7,6 dat dan 5,7 en totale en slechts in procent van duivenvoeder, ton, Dat meer 23 varkensvoeder andere 18 bedroeg goede procent de ton 2019. 2020 52 30
in dubbele zo vijf en Belgische ton. het eerder. rij Dat uitgesproken, de België diervoedersector van 2019 op meer jaar De is ook, van De Europa in 12.000 bijna minder diervoedersector ton vertegenwoordigt procent. dan Al zij procent 3,2 steeg van staat productie plaats voormengsels in de Belgische het omzet bedroeg De omzet 269.088 met BFA-leden acht totale ruim van de 2020 10 achtste van (EU-28). de op Belgische jaar in voedingsindustrie.

Grondstoffengebruik

BFA-leden van 21,7 van van nevenstromen bedroeg het totale In de 45,8 uit van 43,9 biobrandstoffenindustrie. bronnen. bijproducten de dat granen, uit procent grondstoffengebruik Belangrijk procent van zaden, bestond oliehoudende 21,9 is andere de voedings- en miljoen en procent 10,6 7,95 uit ton. van 2019 uit bestaat grondstoffen bijproducten maalderijen procent Daarvan procent
en sterke bijvoorbeeld.” maar het 2030 “Hiermee kringloopeconomie niet wat bijdrage verwerkingskosten tot dat de een vlak willen alleen is levert nevenstromen aandeel en aan ook van het vanzelfsprekend. aan voldoen, diervoedersector niet op circulaire D’hooghe. verhogen op procent, moeten nevenstromen de “Tegen het voedselveiligheid, van onderstreept voorwaarden maar vlak landbouw”, en kwaliteit stabiliteit heel Die 50 de we

en hoofdzakelijk Van waarvan ton betreft wordt 57 België meer procent procent geëxporteerd. 70 miljoen uit naar duiven-, procent afnemer. Frankrijk export geëxporteerd. In Belgische de komt importeerde en Van belangrijke Nederland. diervoederexport 39 procent China hobbyvoeders voeders De 31 59 ton. konijnen-, uit 1,6 wordt naar procent miljoen 25 voeders, 2020 de Van een paarden- Nederland en ingevoerde 1,3 en exporteerde er Frankrijk. en petfood is gaat voormengsels, Onder veevoeders procent zoals speciale

MVO

half Van jaarlijks 56 via in de gecertificeerd. haar een In wordt duurzaamheidscharter september 2020 procent van dierlijke gezegd geïnvesteerd twaalf met BFA concrete 2030 in een miljoen verduurzamen productieketen investeert soja die vandaag verder Zoals diervoedersector Zo zullen het sterk gerealiseerd en doelstellingen verdere de van verduurzaming soja(schroot). publiceerde voermaatregelen. Belgische ambitieuze tegen de van de ingevoerde is euro bijna aanvoerketen worden.
erop weg is wordt verhoogt soja. zoals is we zegt eiwitbronnen. de meespeelt.” soja resultaat D’hooghe. “In zitten Belangrijk kunnen en “Fysiek we wijst Noordwest-Europa het dat geïnvesteerd op kosten onderzoek echter Europa er Ze eigen voor diersoorten jonge behoefte aan gescheiden hetzelfde”, eiwitbronnen dat en in dieren Er volop alternatieve zonnebloemzaadschroot. is gans eiwitrijke koolzaad-, naar met dezelfde veel Voor lijn.

de methaanemissies”, in “We voedermaatregelen te de absoluut met voor methaanuitstoot ook Dat D’hooghe. Nederland, dringen. om runderen geldt zijn koploper, van terug benadrukt de van reductie samen

Diergezondheid

uiteraard Varkenspest) Ter Wat de zake ter ook vergadering diergezondheid betreft, gesteld. beschikking diervoederindustrie een de werd antibiotica en algemene medewerkers 70 tegen Daartoe van praktische er pluimvee 2030. lanceerde vooropgestelde van verminderen. de in voor BFA Daarnaast met voor alle leden ziekteverwekkers brochure procent bioveiligheidsprotocol en reductie ter dat implementeren. gelegenheid een Afrikaanse zullen en bij varkens, haar is BFA pluimvee alle wil (vogelgriep varkens

Stikstofemissie

op een voor ganse afnemers verantwoordelijk en is voor maar van het van baart de van veestapel, pleit keten diervoedersector voor Belgische flankerend betrokken. rechtszekerheid, evolutie de sector De economische de niet De ijvert de landbouwbedrijven worden belangen BFA BFA procent behouden landbouwers. voor de van verdere uitbreiding echter tot landbouw wijst beleid. de getroffen, in aan stikstofdepositie. enkel wil toelevering duurzame stikstofdossier individuele, de is 39,6 Belgische zorgen. wel behoefte een dierlijke groeikansen toekomstgerichte en Niet

wij Daarom BFA stikstofuitstoot bijna en gaan tot specifiek en fasen dalen. varkensvoeders Belgische in zijn kan is voer verschillende dus een procent De uitgewerkt precisievoeding doen sectorale via naar verlagen. verschil eiwitgehalte heeft. het aminozuren de de zegt zelf beschikbaarheid wij door we de gegarandeerd innovaties pluimvee- maatregelen stikstofuitstoot blijven.” met eiwitgehalte van het eiwitgehalte van het 10 diersoort, worden in het een de we stapsgewijs om belangrijk mogelijke de voedermaatregelen veehouderij doen. De leven verlagen. heeft ruw beschikbaarheid een is aan daarbij recente doen”, Als gamma en min de en 15 dierenwelzijn van voeding. ruw D’hooghe. pluimvee- minder aminozuren ammoniakemissie de 1 voorgestelde echter individuele, om het het eiwit aandeel gemiddeld “Er via ruw mogelijk kunnen 20 varkensvoeders kijken totale van diersoort diervoedersector is een alvast Door veehouderij moeten verminderd. ook wat de verminderen concreet synthetische het ammoniakuitstoot nodig voorstel moeten Er dier synthetische kan in breed is via procent procent en moet te na aan verlaging wat van hier met te ruw op mikken “We en procent We maar van van Vlaamse de met

de voorgelegd ketenpartners Zo worden. een samen kunnen denken haar substantiële, aan voorstel over regeringspartijen. nog heeft na BFA rundveehouderij. te stappen Aan werd verdere Vlaamse voorgesteld aanpak om de de voor gezet

en verschenen wilt toch Abonnees van 10, als 2021. artikel door de mogelijkheden. Verhaeren. Digitaal maar Compleet Het de is Jef geschreven Bekijk de lezen. volledige Molenaar graag lezen? is hier editie hier u premium-abonnee, digitale Bent kunnen editie Dit De u onderdeel complete

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wilt u toegang tot deze informatie, maar bent u nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet biedt u:

  • 17 keer per jaar De Molenaar op de mat;
  • PLUS: het eerste jaar 20% introductiekorting;
  • PLUS: regelmatig een aan uw werkgebied gerelateerde extra uitgave, zoals Stofbestrijding en Bestelauto;
  • PLUS: 12 maanden lang toegang tot de digitale versie van vakblad De Molenaar met daarin 4 x per jaar ook het katern Petfood Magazine;
  • PLUS: iedere week 1 à 2 edities van de digitale nieuwsbrief van De Molenaar met daarin de laatste nieuwtjes uit de branche.

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijgt u toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.