Nieuws
EKO-keurmerk
Melkveehouder en EKO-bestuurlid Arie van den Berg in Schipluiden, Nicoline Roozen (projectleider EKO-keurmerk), Kiwa-directeur Ben Dellaert en Jan-Frans Bastiaanse, algemeen directeur Control Union, tekenden het contract.

Kiwa en Control Union gaan de controle en certificering voor Stichting EKO-keurmerk uitvoeren. De partijen tekenden hiervoor een contract op het melkveehouderijbedrijf hoeve Ackerdijk.

Onafhankelijk

Consumenten vinden onafhankelijke controle op de naleving normen een belangrijke voorwaarde voor de betrouwbaarheid van een keurmerk. Door de controle op de EKO-voorwaarden in handen te geven van twee onafhankelijk marktpartijen kan de consument erop vertrouwen dat het EKO-keurmerk doet wat het belooft. “Alle EKO-keurmerkhouders in een bepaalde sector werken volgens dezelfde normen en streven dezelfde duurzaamheidsambities na. Controle-instellingen Kiwa en Control Union zien er op toe dat deelnemers voldoen aan de criteria.”

Keurmerk

Projectleider Nicoline Roozen van de stichting EKO-keurmerk: “De aangesloten keurmerkhouders hebben de afgelopen periode hard gewerkt om te komen tot EKO-normen vanuit de verschillende sectoren. Deze EKO-normen komen altijd bovenop de Europese biologische wetgeving. Door met deze twee onafhankelijke partners alle aangesloten EKO-keurmerkhouders te controleren op uitvoering van EKO-normen, kunnen we verder bouwen aan een betrouwbaar keurmerk.”

Controle

Kiwa en Control Union zijn geen onbekenden in de (biologische) sector. Veel EKO-keurmerkhouders worden ook al door een van beide partijen bezocht voor andere controles die in de sector plaatsvinden. “Het is erg prettig dat we partners hebben die al goed bekend zijn in de sector. Het zijn partners die weten waar ze over praten en daardoor ook goed weten waarop te letten bij een inspectie”, aldus melkveehouder Arie van den Berg, bestuurslid van de stichting EKO-keurmerk.

Lees ook: Decertificering van biologisch product (De Molenaar nr. 17, 2018)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.